Osvěžující koktejly

Osvěžující koktejly

Letní horké dny a koktejly patří k sobě. Pojďte si zkusit nějaké to letní koktejlové osvěžení připravit sami doma.

Vznik slova koktejl

Slovo koktejl je nejpravděpodobněji odvozené od "cock-tail"- kohoutí ocas. Zřejmě vzniklo při kohoutích zápasech.

Další verze hovoří o tom, že první koktejl se podával během americké revoluce, kdy hospodská Betsy nalévala důstojníkům směs rumu, žita a ovocné šťávy a každý nápoj ozdobila kohoutím pérem.

Pomůcky k míchání

K míchání, měli bychom si pořídit alespoň základní pomůcky a suroviny. Kromě skleniček vhodných na míchané nápoje se nám může hodit také šejkr nebo míchací sklenice, dlouhá lžička na míchání a brčka. Bez čeho se neobejdeme, to je led, který nápoj při míchání ochladí a ve sklenici pak ještě dlouho udrží chladný. Led by měl být co možná nejchladnější a nejsušší. Při použití šejkru či míchací sklenice postupujeme rychle, abychom zamezili tání ledu. Samozřejmě se neobejdeme ani bez vybraných alkoholických a nealkoholických nápojů.

Druhy příprav koktejlů

  • Šejkrování ? míchání ingrediencí v šejkru. Při nalévání do sklenky se používá strainer ? barmanské sítko.
  • Promíchání ? v míchací sklenici se promíchají všechny ingredience a do sklenice se nalévají většinou bez ledu ? přes strainer.
  • Vrstvení ? do sklenice, podle barev a hustoty, přes kávovou lžičku.
  • Mixování ? v mixéru, můžeme pracovat i s ovocem a slouží k našlehání např. mléčného nápoje, nebo k rozmixování ledu.
  • Přímá ? lijeme rovnou do sklenice, ve které se podávají.
  • V terině ? slouží k přípravě většího množství nápoje např. bowle nebo punče.

Mléčný koktejl

Suroviny: 1 hrnek mléka, 1/3 hrnku vanilkového jogurtu, 1 kopeček vanilkové zmrzliny, 1 ČL vanilkového cukru.

Postup: Vše vložíme do mixéru a mixujeme, až se všechno spojí a vznikne hladký krém. Podáváme ihned, nejlépe s brčkem.

Mojito

Suroviny: 4 cl rum světlého, 2 cl limetové šťávy, soda na dolití, 1 lžička cukru, 10 lístků máty peprné.

Příprava: Rozmačkáme mátu s cukrem a šťávou. Přidáme rum a doplníme sodou. Ozdobíme větvičkou máty a plátkem citrónu (limetky), podáváme s brčkem.

Piňa coláda

Suroviny: 4 cl bílého rumu, kokosový krém 2 cl, ananasový džus 6 cl, soda, 1 kousek ananasu, koktejlová višeň.

Příprava: Nalijeme všechny suroviny do šejkru s drceným ledem. Protřepeme do úplného smísení. Přelijeme do vychlazené vysoké sklenice nebo poháru, a pokud je třeba doplníme sodou. Ozdobíme kouskem ananasu, koktejlovou třešní a podáváme s brčkem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: