Oolong ? čaj květinové vůně

Oolong ? čaj květinové vůně

Čaj oolong patří mezi poměrně vzácné druhy čaje, ve světové produkci je zastoupen pouze dvěma procenty, a to především na Thaiwanu a v Číně. Od černého a zeleného čaje se liší stupněm fermentace.

Zelený čaj je čaj přírodní, zatímco čaj černý je zpracováván procesem zvaným fermentace. Mezistupeň mezi těmito čaji představuje právě čaj oolong. Je to částečně oxidovaný čaj.

Sběr a zpracování

Sběr lístků na výrobu musí proběhnout v okamžiku jejich plné zralosti, aby čajový nálev získal svou pověstnou vyváženou chuť. Na rozdíl od ostatních čajů se nasbírané čajové lístky nechávají zavadnout na přímém slunci. Poté jsou nasypány do velkých a vzdušných otočných válců spletených z bambusu.

V nich jsou přetřásány tak dlouho, až se na povrchu lístků rozruší buněčné membrány a čaj začne oxidovat. Jedinečnost této metody spočívá v tom, že oxidace zasahuje pouze okraje čajových lístků a zbytek neporušené buněčné struktury si zachovává přírodní polyfenoly.

V pravý okamžik se rolují a suší (zahřívají, pečou), mnohdy opakovaně. Délka oxidace, způsob sušení a rolování je pak rozhodující pro výslednou kvalitu oolongu, jeho vůni i chuť. Setkáváme se tak s čaji silně či jen nepatrně oxidovanými. Barva listů se pohybuje od zelené po hnědou, lístky jsou většinou pevně svinuté, nebo naopak jen volně zohýban (dračí formy), nálev je světle žlutozelené až oranžové barvy.

Vůně oolongu

Nacházíme rozličné květinové vůně. Můžeme se setkat s vůní magnolií, tropického ovoce, vzácných dřev, koření a čokolády či čerstvých jahod se smetanou? chutě jsou ještě rozličnější a každým nálevem se obvykle výrazně mění. Oolongy jsou tzv. vícenálevovými čaji.

Mezi běžně dostupné polozelené čaje v Česku patří:

  • Shui Hsien (Vodní víla)
  • Tie Guan Yin (Železná bohyně milosrdenství)
  • Formosa Cui Yu
  • Formosa Dung Ti Oolong Special (Zmrzlý vrcholek)

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: