Olivy ? zdravá pochoutka

Olivy ? zdravá pochoutka

Olivovník je jedna z nejstarších kulturních rostlin. Záznamy o něm najdeme ve spisech starých Řeků a Římanů. Bohyně moudrosti Athéna se stala jeho patronkou. Ratolest z olivovníku je symbolem vítězství a slávy, jsou jí dekorováni vítězové olympijských her. Snítka olivovníku v zobáku holubice zvěstovala konec potopy světa. Pojďme se na olivovník a jeho plody ? olivy ? podívat zblízka.

Olivovník

Olivovníky jsou stromy schopné dorůst až 20 m do výšky, ale v sadech založených pro užitek se výška omezuje řezem na 5 až 8 m. Koncem února a v březnu rozkvétají žlutavě zbarvené květy, které se rozvíjejí až v červnu. Jsou oplodněny pylem roznášeným větrem. V sadech jsou ale květy olivovníku opylovány uměle.

Plody olivovníku – olivy – dozrávají od října do prosince. Olivy zrají 140 až 180 dnů. To je také důvod, proč je v našich zeměpisných šířkách nemlze pěstovat. Olivovník se začal pěstovat před více než šesti tisíci lety na Blízkém východě. Nejlépe se mu daří v subtropickém pásu Středomoří, ale i v Japonsku, Austrálii, Kalifornii a Jižní Americe. Úroda z jednoho dospělého stromu je asi 60 kg oliv, a z tohoto množství se vyrobí asi 9 litrů oleje.

Jak je to s olivovým olejem

Olivový olej se vyrábí lisováním oliv sebraných krátce před jejich uzráním. V té době je obsah oleje v plodech nejvyšší. Plody i s peckami se rozemelou na kaši, která obsahuje 20 až 30 % oleje. Ten se oddělí od vodného podílu drtě odstředěním.

První podíl oleje po lisování za studena je nejkvalitnější a je nazýván olejem panenským. Z drtě po zahřátí se pak získává další podíl oleje, který je ještě využitelný jako dobrý stolní olej. Třetí podíl oleje pochází z lisování ještě více zahřáté drti. Ten je ale vhodný jen pro technické použití, např. pro výrobu velmi kvalitních mýdel.

Olivový olej patří k nevysychavým mastným olejům. Obsahuje glyceridy kyseliny olejové a menší množství glyceridů kyseliny palmitové a linolové. Je výborně stravitelný, proto patří mezi špičkové jedlé oleje. Nevyrovná se mu ani olej ze slunečnice, podzemnice či řepky. Bod varu u olivového oleje je 180 – 220 °C, proto je možné ho zahřívat na velmi vysoké teploty. Olivový olej je relativně drahý, protože i jeho výroba je nákladná.

Olivový olej je používán jako lék při žlučníkových potíží, k vypuzení menších žlučníkových kaménků a odstranění žlučníkových záchvatů. Je známý je i jeho mírně projímavý účinek, zabezpečující pravidelné vyprazdňování. Olivový olej se dále využívá v dermatologii jako součásti nedráždivých základů pleťových krémů, masek, masážních olejů a mastí.

Olivy

Existují dva druhy oliv - černé a zelené, přičemž černé olivy jsou skutečně dozrálé zelené olivy patřičného druhu. Černé i zelené olivy jsou velmi málo kalorické (10 oliv má 30 – 45 kcal) a jen několik málo oliv utiší hlad. Olivy v salátu či jiných pokrmech snižují příjem potravy – rychle zasytí. Důvodem je poměrně vysoká energetická hodnota pocházející z mastných kyselin.

Olivy jsou bohatým zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin, antioxidantů, přírodní vlákniny a minerálů – zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku. Díky obsahu účinných látek napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi a spolu s antioxidačními účinky tak podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Ačkoliv jsou olivy velice mastné, podporují hubnutí. Posilují imunitní systém, srdce, chrání žlázy produkující hormony a mírní zánětlivé bolesti. Zastavují předčasné stárnutí a omlazují.

Olivy můžete použít hlavně ve studené kuchyni - jako součást salátů, ozdoba jednohubek i studených mís. V teplé kuchyni se pak hodí zejména k drůbeži nebo dušeným masům. Rozmixované s olejem se používají k dochucování pokrmů, do omáček, ale v této formě je můžeme použít i jako pomazánku na chleba.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: