Okurka salátová

Okurka salátová

Okurky patří k oblíbenému letnímu občerstvení. Osvěžující vlastnosti okurek zajišťuje množství vody, obsažené v plodech, které dosahuje až 98 %. Takže se čerstvé salátové okurky staly přímo ideálním druhem pokrmu do horkých dnů.

Původ okurek

Původní vlastí okurek je severní část východní Indie. Pěstování okurek bylo známo již před třemi tisíciletími v Indii a Egyptě. V Evropě se objevily velkoplodé okurky nejdříve ve starověkém Řecku asi v 5. století před n. l. Podobně jako u mateřské plané rostliny chutnaly jejich plody hořce. Okurky dnešního typu se začaly v Evropě pěstovat až v 16. a 17. století a postupně se rozšířily po celém mírném pásmu.

Obsahové látky

Dužina se skládá z vody, cukru a minerálů. Obsahuje vitaminy, především C, B1 a B2. Cenné jsou i bílkoviny, které pročišťují ústrojí, povzbuzují ledviny, omezují buněčné bujení a působí hojivě na pokožku. Vymačkaná šťáva posiluje pružnost vlasů a vazivových tkání. Proto také často přikládáme plátky okurky na pleť a oči. Okurky pleť pročišťují, zklidňují záněty a otoky očí.

Okurky mají nízkou energetickou a výživnou hodnotu. Ve 100 gramech je jen kolem 14 kalorií (asi 64 kJ). Hodí se nejen do jídelníčku lidí hlídajících si hmotnost, ale i pro diabetiky.

Pozor, okurky mají nadýmavé účinky, zejména když se důkladně nerozkoušou. Jejich konzumaci musí omezit pacienti s onemocněním žlučníku, se střevními či žaludečními problémy. Vyhnout by se jim měli lidé trpící průjmy, protože působí i mírně projímavě.

Okurky v kuchyni

Okurky jsou k dostání po celý rok. Pojídají se syrové i vařené. V Indii je okurka součástí osvěžujícího jogurtu. Ve Skandinávii přidávají do okurkového salátu kyselou smetanu, Francouzi ho zdobí osolenou šlehačkou, v Řecku se z okurek připravuje lahodné tzatziky s jogurtem a utřeným česnekem.

Okurku můžeme solit, přidávat do polévek, omáček i salátů. Osolením nastrouhaná okurka uvolní vodu, kterou můžeme případně před přidáním dresinku slít. Okurky jsou také dobré na různých obložených chlebíčcích.

Při nákupu bychom měli posoudit pevnost plodu, hlavně stav špiček. Na těch se nejdříve projevují vady, např. hniloby. Okurky můžeme uchovávat zhruba týden v chladničce, ve vyšší teplotě plod dál vyzrává, barví se do žluta a semena tvrdnou.

Náš tip: Okurková polévka

Suroviny: 500 g okurky salátové, 500 ml kysaného mléka, 1 stroužek česneku, 1 snítka kopru, sůl, ocet.

Příprava: Oloupanou okurku nastrouháme na širší nudličky, kopr drobně posekáme a vložíme do salátové mísy. Mléko (jogurt) smícháme s octem, utřeným česnekem a solí a nalijeme na okurky. Vše dobře promícháme a vychlazené podáváme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: