Nugát

Nugát

Dnes je čas na mlsání. Nugát je pochoutka, která nenechá chladným žádného labužníka. Na jazyku se doslova rozplývá, a kdo ochutnal, těžko dokáže při další příležitosti odolat. Ale pozor by si ale měli dát ti, kteří hlídají počítají kalorie ? nugát je kalorický opravdu hodně.

Cesta nugátu dějinami

Nugát je vlastně směs jemně mletých pražených mandlí nebo oříšků a medu. Jeho název vznikl z latinského ?nux gatum?, což znamená ?oříškový koláč?. Původně to měl být pokrm z medu, mandlí a vajíček, určený jako oběť bohům. Podle některých pramenů se nugát poprvé objevil již ve starém Římě, ale není to věrohodně podloženo. Jiné prameny uvádějí zemi původu Řecko.

V počátcích nugátu se místo mandlí používaly ořechy. Změna nastala až v 17. století ve Francii, od té chvíle lze také hovořit o pravém nugátu. První továrna na výrobu nugátu zahájila svůj provoz na konci 18. století v jižní Francii, konkrétně v Montelimaru, který je dodnes tradičním centrem této cukrářské pochutiny.

Je libo bílý či hnědý nugát?

Postupným rozšiřováním tradiční receptury došlo také k jeho obměnám tradiční receptury a k různým experimentům ? a nové úspěšné recepty zdomácněly v různých koutech celého světa.

Existují dvě základní podoby: Bílý nugát obsahuje našlehané vaječné bílky a vzdáleně připomíná turecký med. Hnědý nugát je novější, hutnější a obsahuje zkaramelizovaný cukr. Setkat se s ním můžeme v podobě měkké hmoty nebo plátku.

Naše tipy:

Francouzský nugát

Suroviny: 250 g cukru krupice, 100 g medu, 75 ml vody, 1 bílek, 40 g kandovaných třešní, 40 g pražených lískových oříšků, olej na vymazání plechu, špetka soli.

Příprava: V hrnci smícháme cukr se solí, medem a vodou.Vaříme za občasného míchání přibližně 1 hodinu. Hmota je hotová, když je hustá a slabě nažloutlá. To vyzkoušíme pomocí špejle, kterou nejdříve ponoříme do hmoty a následně do nádoby se studenou vodou. Hmota musí okamžitě ztuhnout, nabýt skelného lesku a lámat se.

Z bílku ušleháme velmi tuhý sníh. Tenkým proudem za stálého míchání přidáváme teplou cukrovou hmotu. Šleháme až je zhoustlá, tuhá a hladká. Čím déle mícháme, tím je vznikající nugát pevnější a tužší.

Třešně a ořechy hrubě nasekáme a vmícháme do cukrové hmoty. Nugát nalijeme v dlouhých pramenech na plech, který jsme vyložili papírem a potřeli olejem. Přes noc necháme při pokojové teplotě lehce zaschnout. Nařežeme na kostičky, které balíme do fólie.

Nugát

Suroviny: 250g oloupaných mandlí, 250g lískových oříšků, 5 bílků, 250g medu, 250g cukru, skořice nebo rozpuštěná polosladká čokoláda, vlašské ořechy, pečící rýžový papír.

Příprava: Nízké obdélníkové formy vyložíme pečícím papírem, a na něj položíme rýžové oplatky. Opražíme mandle v troubě a oříšky, z kterých pak a v utěrce z nich vymneme slupku. Obojí utlučeme nebo rozemeleme do jemna. Z bílků našleháme hustý sníh, a vložíme do něho ořechovou směs.

Směs medu a cukru přivedeme do varu v kastrolku a přidáme připravenou ořechovou směs. Za stálého míchání vaříme asi 10 min. Poté nalijeme do připravené formy, přikryjeme rýžovým papírem, přiměřeně veliké prkénko a zatížíme. Po vychladnutí vyklopíme, nakrájíme a ozdobíme skořicí, ořechy nebo polijeme čokoládou.

Čokoládové košíčky s nugátem

Suroviny: nugát, hořká čokoláda, oříšky nebo cukrové perličky na ozdobu.

Příprava: Rozpustíme hořkou čokoládu a mašlovačkou jí vytřeme malé papírové košíčky. Dáme ztuhnout a totéž ještě jednou zopakujeme. Hotové košíčky opatrně vyjmeme z papírového obalu. Necháme částečně změknout nugát ? tak, aby při plnění držel tvar. Nugátem naplníme mikrotenový sáček a ozdobně naplníme košíčky. Dále ozdobíme sekanými oříšky nebo cukrovou perličkou a necháme ztuhnout.

Nugátové kuličky

Suroviny: 200 g nugátu, 200 g marcipánu, 2 lžíce třešňovice, 20 g jemně sekaných pistáciových ořechů, 125 g moučkového cukru, čokoládová poleva.

Příprava: Nugát nakrájíme na malé kostky,vyválíme kuličky a necháme ztuhnout.Marcipánovou hmotu polejeme třešňovicí,přidáme ořechy,cukr a dobře prohněteme.Marcipán vyválíme do válečku ,z kterého nakrájíme tolik koleček kolik máme kuliček.Každou kuličku zabalíme a hotové namáčíme v čokoládové polevě.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: