Není vejce jako vejce

Není vejce jako vejce

Byla dříve slepice nebo vejce? Bylo dříve vejce slepičí nebo kachní? Vajíčko je pro mnoho živočichů zárodek života. Pro mnoho dalších ? včetně člověka ? je to ale skvělá pochoutka. V dnešním článku vás inspirujeme k rozšíření jídelníčku o netradiční druhy vajec. Určitě to stojí za pokus.

Slepičí vejce známe všichni velmi dobře. Mají bílou nebo hnědou skořápku a hmotnost asi 50 g.

Husí vejce jsou 5?6× větší než vejce slepičí. Mají lehce olejnatou příchuť a velmi chutná jsou především naměkko, musí být ale připravována zcela čerstvá. Nevýhodou je také častější výskyt salmonel proto se jejich konzumace nedoporučuje.

Kachní vejce jsou olejnatá, a pokud leží na znečištěném místě, snadno se infikují bakteriemi. Jejich konzumace se také nedoporučuje z důvodu výskytu salmonely. Mohou se proto jíst jen naprosto čerstvá a musejí se vařit nejméně 15 minut. Nehodí se pro přípravu sněhového pečiva.

Krůtí vejce jsou asi 2× větší než slepičí vejce a dají se upravovat stejným způsobem. Skořápka má krémovou barvu a je kropenatá.

Křepelčí vejce jsou ve srovnání se slepičími asi 4?5× menší a jsou známou pochoutkou. Jsou maličká, ale velmi jemná. Používají se jako slepičí. Říká se o nich, že obsahují méně cholesterolu. To proto, že jsou menší. Jsou bohaté na minerální látky.

Bažantí a koroptví vejce mají pevnou bílou, hnědou nebo kropenatou skořápku. Jedí se uvařená natvrdo buď samotná, nebo se přidávají do salátů či aspiků.

Vejce perličky jsou hnědě skvrnitá a mají velmi jemnou chuť. Vaří se 3 až 5 minut.

Pštrosí vejce jsou asi 20× větší než slepičí, takže jedno vejce stačí pro čtyřčlennou rodinu. Mají silnou skořápku a jsou velmi chutná.

Želví vejce se dovážejí jako vyhlášená lahůdka. Mají měkkou skořápku a lehce olejnatou chuť.

Rybí vajíčka jinými slovy kaviár. Nejsou to sice vajíčka v tom smyslu, jak je my chápeme, zato jsou nejdražší na světě.

Tuňák se salátem a vejci

Suroviny: 1 římský salát, plechovka tuňáka v oleji, 4 uvařená vejce, 100 g jogurtu, 100 g majonézy, citrónová šťáva.

Příprava: Listy salátu nahrubo nakrájíme, rozdělíme na čtyři talíře, na ně rozložíme okapané maso z tuňáka, ozdobíme na čtvrtky nakrájenými vejci a přelijeme majonézou smíchanou s jogurtem a ochucenou pár kapkami citrónu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: