Není ocet jako ocet

Není ocet jako ocet

Ocet je všeobecně známá pochutina, která nechybí v žádné kuchyni. Vzniká alkoholovým kvašením a jeho nejčastěji používaná forma obsahuje asi 5?10 % kyseliny octové. Ve světě se ale požívá mnoho druhů tohoto ochucovadla, které se kraj od kraje liší. Pojďme si některé představit.

Není ocet jako ocet

Ocet je všeobecně známá pochutina, která nechybí v žádné kuchyni. Vzniká alkoholovým kvašením a jeho nejčastěji používaná forma obsahuje asi 5?10 % kyseliny octové. Ve světě se ale požívá mnoho druhů tohoto ochucovadla, které se kraj od kraje liší. Pojďme si některé představit.

Vinný ocet

Je u nás jedním z nejpoužívanějších octů. Vzniká přirozenou přeměnou z vína, pokud je víno vystaveno působení vzduchu. Jeho kvalita je závislá na kvalitě vína. V původních recepturách by měl ocet zrát dlouhou dobu v sudech. Moderní postupy se snaží tento proces urychlit, což se ovšem děje na úkor kvality ? ocet ztrácí charakteristické aroma. Vinný ocet může být základem pro vznik některých dalších typů octa.

Ocet balsamico

Balsamikový ocet jsme si již představili ? pochází z Itálie a vzniká z hroznového moštu. Je považován za delikatesu, však jeho výroba trvá díky nutné fermentaci v sudech několik (ale také až sto) let. Zráním v sudech dostává také charakteristickou chuť i vůni, a to podle druhu dřeva, z něhož byl sud vyroben.

Ocet aromatizovaný

Vyznačuje se určitým aroma, např. po nějakém druhu ovoce, rostlině či rostlině. Výroba aromatizovaného octa není nijak složitá. Stačí přibližně týden rostlinu či plod ovoce ponechat v láhvi s octem, kde se vylouhuje.

Ocet rýžový

Jak lze tušit, pochází rýžový ocet z Asie, zejména z Japonska a Číny. Můžeme ochutnat buď ocet bílý nebo černý. Chuť bílého octa je v porovnání s evropským octem decentní, vyznačuje se jemně nažloutlou barvou, může být ale i bezbarvý. Černý ocet je naopak výrazné chuti, je často dokořeněn a obvykle se používá jako zálivka pro krátce a prudce opékaná masa.

Ocet sherry

Tento ocet vzniká nejen ze sherry, ale také z nefermentovaného hroznového moštu. Je velmi pikantní a uchovává si aroma sherry. Jednoletý ocet dozrává v ocetnicích, víceletý prochází složitějším procesem, při kterém se ocitá v menších a menších soudcích. V posledním nejmenším soudku může zrát i několik let.

Ocet pivní

Vyrábí se z obilí a sladu, nikoliv však chmele. Je velmi aromatický, má silnou chuť ječného sladu, ale také natrpklý. Používá se při nakládání kořenové zeleniny a také do některých druhů salátů. Někdy je také označován jako ocet sladový.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: