Nápoje ke štedrovečerní večeři

Nápoje ke štedrovečerní večeři

Štědrovečerní večeře je jedním z vrcholů vánočních oslav. Na stole najdeme kromě tradičního kapra i plno dalších lahůdek. Nesmíme ale zapomenout na pečlivý výběr nápojů, které mohou sváteční náladu ještě více podtrhnout.

Výběr sklenic

Na stole by neměla chybět sklenice na vodu, sklenice na bílé či červené víno a sklenice na sekt. Pro bílé víno se používají menší sklenice ve tvaru obráceného zvonku, pro červené jsou vhodné uzavřenější baňky. Obvykle mají i nižší nožičku než sklenice na bílé víno. Pro sekt jsou ideální úzké sklenice na dlouhé nožce tzv. flétny. Minerálky a vody se rozlévají do rovných sklenic bez nožičky.

Při připíjení sektem či vínem držíme sklenici zásadně za stopku, při přiťukávání si hledíme do očí. Při připíjení pivem či jiným alkoholem se sklenice pouze pozvedává.

Nápoje k jednotlivým pokrmům

Štědrovečerní večeři zahájíme aperitivem, jehož posláním je obecně oddělit vzácný okamžik od všedního dne, povzbudit napětí při očekávání dalšího dění, zvýšit chuť k jídlu, naladit společnost, ale nezasytit. Pro tuto sváteční příležitost se hodí: suché, bílé šumivé víno a pak suchý výběr s vyšším obsahem alkoholu.

  • K polévce nesladké, kořenité ? stará vyzrálá vína nebo vínovice.
  • K polévce krémové ? vyzrálé bílé víno.
  • Ke smažené rybě vyzrálá, bílá jakostní vína nebo lehčí vína červená.
  • K mořským rybám ? bílá vína (neboť mořská sůl a červené víno dávají hořkou chuť).
  • K moučníku ? sladší víno (vína slámová či ledová, která jsou však cenově náročnější. cenově přijatelná jsou vína přívlastková) nebo víno Tokajské.

Pivo se hodí ke všem pokrmům, při slavnostních příležitostech se podává ihned po polévce.

Káva se podává po večeři. Tu bychom měli podávat v kávových šálcích s malou sklenkou vody a se sklenkou kvalitního koňaku.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

  • 2013-11-20 13:10:45kk |kk