Muffiny

Muffiny

Muffiny, mafiny, americké vdolečky. Všechno jsou názvy pro jeden typ (většinou) sladkého pečiva, na kterém si pochutnávají lidé bez rozdílu věku, pohlaví a národnosti. Jeho obliba tkví v nepřeberném množství chutí i v jednoduchosti přípravy ? peče se v sadách v malých formách.

Jde o původem anglické pečivo k čaji, dále se rozšířily do Kanady a odtud do USA. Muffina je v současnosti vnímána jako typický představitel americké kuchyně. K dostání je ale samozřejmě v cukrárnách po celé Evropě. Potkáme se s ní i v podnicích rychlého občerstvení. Nejlepší jsou ale samozřejmě muffiny připravené doma. Přinášíme vám několik receptů.

Čokoládové muffiny

Suroviny: 250 g hladké mouky, 25 g kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky mleté jedlé sody, 85 g čokolády na vaření, 85 g bílé čokolády, 100 g mléčné čokolády, 2 vejce, 285 ml zakysané smetany (nebo smetanového bílého jogurtu), 85 g přírodního krupicového cukru, 85 g másla.

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymažeme důlky ve formě na muffiny. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, kakaem, sodou a čokoládou nasekanou na malé kousky. V jiné misce prošleháme vejce se smetanou cukrem i máslem. Směsi slijeme a lehce promícháme. Lžící naplníme důlky ve formě. Pečeme 15?20 minut, až muffiny vyběhnou. Potom je necháme 15 minut ve formě. Pak je vyjmeme a necháme vychladnout.

Ovocné muffiny

Suroviny: 220 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 velká vejce, 50 g rozpuštěného másla, 170 ml nízkotučného mléka, 100 ml medu, 140 g borůvek, 220 g rozinek, 140 g sušených meruněk, nasekaných, 1 lžičku pomerančové kůry, 1 lžičku mleté skořice

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Formičky vymažeme tukem. Mouku a prášek do pečiva prosejeme do mísy. Zvlášť prošleháme vejce s máslem, přilijeme mléko a med. Vzniklou směs i zbylé suroviny přidáme k mouce a rychle promícháme. Lžící naplníme formičky, vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut, až těsto vyběhne a zezlátne. Před vyklápěním necháme muffiny vychladnout ve formičkách.

Muffiny se šunkou a pórkem

Suroviny: 220g kvalitní šunky, 1 malý pórek, 300 g mouky, 4 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 1/8 l podmáslí a stejné množství vlažného mléka, lžička naloženého zeleného pepře, 2 vejce, 80 g másla.

Postup: Čerstvý omytý pórek nasekáme na drobné kousky a šunku na kostičky. V misce promícháme prášek do pečiva s moukou. Na pánvi zvolna rozpustíme máslo. Mléko smícháme s podmáslím a rozšlehanými vejci, ještě trochu našleháme a za stálého míchání postupně spolu s máslem přidáváme k mouce. Vymícháme těsto spolu s šunkou, pórkem a zeleným pepřem. Hmotu plníme ze dvou třetin do vymazaných formiček na muffiny a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.

Citrusové muffiny

Suroviny: 1,5 hrnku podmáslí nebo plnotučného mléka, 1 hrnek cukru, 1 lžička soli, 1/2 hrnku margarinu nebo rostlinného tuku, kůra z jednoho grapefruitu a jednoho pomeranče, necelé dva hrnky polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody.

Postup: Rozkrájíme nadrobno grapefruitovou a pomerančovou kůru (zbavené bílé vrstvy) a rozmělníme je.Utřeme cukr, sůl, umělý tuk, přidáme mléko a citrusovou směs. Do druhé mísy připravíme suché přísady a navrch nalijeme směs z první mísy tj. citrusovou směs. Mícháme jen do celkového provlhnutí. Těsto naplníme do vymazaných formiček a pečeme 20 minut při 180 °C.

Sýrové muffiny

Suroviny: 1 vejce, 1,5 šálku strouhaného sýra, 1,5 šálku polohrubé mouky, 1 šálek mléka, 1/4 lžičky soli, 2 lžičky kypřícího prášku

Postup: Vajíčko ušleháme s cukrem. Přidáme mléko a potom postupně všechny další suroviny a důkladně promícháme. Naplníme formičky a pečeme při 180 °C 10 až 15 minut.

Pár tipů pro vás

  • Kromě jednotlivých formiček můžeme na pečení použít i formičkový plech. Pomocí něj upečeme 12 muffin. Prodávají ho běžní prodejci nádobí.
  • Formičky pro výrobu muffin před naplněním nejprve vždy vymažeme tukem, případně ještě poprášíme trochou mouky.
  • Muffiny můžeme uchovat delší dobu zmrazené. Skladujeme je obalech s vysátým vzduchem.
  • Muffiny můžeme upéct i v mikrovlnné troubě. Jsou hotové přibližně za 6 minut. Používáme formičky z umělé hmoty a v papírové kelímky.

Chcete se dozvědět více?

V roce 2007 vydalo pražské vydavatelství Vašut knihu s všeříkajícím názvem Muffiny. Na 79 stranách se dozvíte o muffinách vše potřebné. Kniha je doplněna inspirativními fotografiemi.

Nakladatelství Nadatur vydalo brožovanou publikaci Upečte si mafiny, jejímž autorem je Luděk Dolejš. Jedné se o nevelkou sbírku receptů doplněnou fotografiemi.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: