Mučenka jedlá (maracuja)

Mučenka jedlá (maracuja)

Mučenka jedlá (Passiflora edulis) je tropická popínavá liána, vyžadující velký prostor. Roste bujně. Má nádherné, různobarevné květy, připomínající Kristovu trnovou korunu. Od toho pochází i název celé rostliny.

Pěstuje se ve Východní a Západní Africe a Jižní Americe. Plody mají modrou, purpurovou nebo žlutou barvu, jsou kulaté nebo oválné, váhy kolem 40 gramů. Mají tenkou kožovitou slupku a šťavnatou rosolovitou dřeň chutí připomínající meruňku nebo broskev. Uvnitř jsou malá jedlá semena.

Toto ovoce obsahuje vlákninu, minerální látky, vitaminy B a C, provitamin A, vápník, železo a fosfor.

Mučenka v kuchyni

Marakuja je velmi osvěžující s lehce navinulou chutí. Při překrojení dužinu vybíráme lžičkou. V kuchyni se nejčastěji uplatňuje při ochucování nápojů nebo pohárů. Exotická sladkokyselá chuť tohoto ovoce vynikne také v ovocných salátech, dezertech, koktejlech, marmeládách či zmrzlinách. Často se přidává do tropických džusů. Můžeme z nich připravit i zmrzliny či bonbony. Největší význam však plody mučenky mají při zpracování na šťávy, neboť jejich výrazná chuť a vůně umožňují dochucování jiných, často fádních ovocných šťáv.

Náš tip

Suflé z mučenky

Suroviny: 3 mučenky, 85 ml vanilkového pudinku, 1 bílek

Postup: Troubu předehřejte na 220 °C. Vnitřek mučenek umixujte mixérem nebo robotem, skořápku si ponechte. Umixovanou směs smíchejte v misce s vanilkovým pudinkem. V další misce vyšlehejte bílek na tuhý sníh a přimíchejte jej do mučenkové směsi. Skořápky mučenek naplňte touto hmotou, položte na plech a pečte v troubě 4-5 minut, dokud suflé nevytvoří zlatavou čepici. Ihned podávejte.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: