Mozzarella

Mozzarella

Chcete-li najít něco typicky italského, jedním z horkých adeptů je sýr mozzarella. Pochází z jižní Itálie, oblasti Neapole. Řadíme ji do skupiny pařených nebo hnětených sýrů "pasta filata". Název pochází ze slova mozzare, což znamená přerušit či krájet.

Mozzarella je bílá, má obvykle kulatý tvar (i když se někdy můžeme setkat i s pletenými svazky), lesklý, jedlý povrch. Je neutrální, někdy mírně příjemně nakyslé chuti, nezaměnitelná je její vůně.

Výroba

Traduje se, že na výrobní postup se přišlo náhodou. Sýrový tvaroh spadl nešťastnou náhodou do kotle s vroucí vodou, čímž se zastavily rozkladné procesy a vznikl dosud neznámý sýr.

Mozzarella se obvykle vyrábí z pasterizovaného kravského mléka. V této podobě se s ní můžeme setkat na celém území Itálie. Ovšem pravá mozzarella vzniká pouze z mléka buvolího na jihu Itálie. Traduje se, že první z buvolů se do Itálie dostali přes Středozemní moře už v roce 596.

Mozarella se velmi rychle kazí. Dokud nebyly známé možnosti vhodné přepravy, bylo možné pravou mozzarellu ochutnat pouze v místě jejího vzniku. Čerstvá mozzarella je také chuťově nejlepší.

Dnes sice lze mozzarellu dovážet po celé Evropě, na trh se ale dostává v plastických sáčcích nebo je konzervovaná marinádou, což jí přeci jen ubírá na charakteristické chuti. Vzhledem k tomu, že slovo mozzarella není chráněno, měli bychom být při jejím nákupu obezřetní ? není zdaleka jisté, zda kupujeme mozzarellu pravou.

Konzumace

Konzumace tohoto sýru se málokdy obejde bez vhodného doplnění. Často se s mozzarellou setkáme při zapékání pokrmů. Nelze si bez ní představit italskou pizzu.

Můžeme ji konzumovat zakapanou olivovým olejem a mírně opepřenou. Je velmi vhodná do salátů, třeba nakrájená s rajčaty a posypaná čerstvou bazalkou a oreganem, případně zakápnutá kvalitním balsamikovým octem. Hodí se k ní i všechny další druhy zeleniny.

Náš tip pro labužníky: Navštívíte-li někdy jižní Itálii, sjeďte z dálnice a navštivte hospůdku v některé z vesniček. Místní dokážou připravit z mozzarelly skvělé pochoutky.

Zapečená Mozzarella se zeleninou a kuřecím masem

Suroviny: 150 g mozzarelly, 350 g lilku, 350 g brambor, 150 g kuřecích prsíček, jemně nasekaná směs čerstvé šalvěje a rozmarýnu, hladká mouka, olivový olej, sůl, pepř.

Postup: Dáme vařit brambory a nakrájíme lilek na tenká kolečka, posolíme a necháme půl hodiny odležet. Uvařené brambory oloupeme, osolíme a rozmačkáme na pyré s olivovým olejem a nasekanými bylinkami, opepříme. Plátky kuřecích prsíček opečeme na rozpáleném oleji a necháme vychladnout. Lilek obalíme v mouce, osmažíme na oleji a necháme okapat přebytečný tuk. Na dno zapékací misky dáme část osmaženého lilku, kolečky obložíme i obvod misky a přidejte pyré. Dáme opět vrstvu lilku, kuřecích prsíček, kousky mozzarelly a na povrch znovu kolečka lilku. Nahoru dáme plátky mozzarelly a v troubě rozehřáté na 250 °C pečeme asi 20 minut.

Smažená mozzarella

Suroviny: mozzarella, pršut krkovice nebo šunka, vejce, trochu piva, hladká mouka, sůl, strouhanka.

Postup: Mozzarellu nakrájíme na půl centimetru silné plátky. Na polovinu rozkrájených plátků mozzarelly položíme šunku a přikryjeme ji druhou polovinou mozzarelly. Spojené sýry šikmo propíchneme párátky, aby se během pečení nerozdělily.

V hlubokém talíři rozmícháme vejce, pivo, sůl, smícháme s moukou a uděláme těstíčko. Do druhého talíře připravíme strouhanku. Sýry nejprve namočíme ve vaječném těstíčku a poté obalíme ve strouhance.

V pánvi rozpálíme olej a sýrové řízečky v něm dozlatova usmažíme. Nakonec necháme na ubrousku odkapat přebytečný tuk.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: