Moruše

Moruše

Morušovníky patří do čeledi morušovníkovitých (Moraceae). Jsou to ovocné stromy, které se u nás pěstují už po staletí, ale na zahrádkách je příliš často nevidíme.

Morušovník bílý (Morus alba) má moruše bílé nebo narůžovělé. Pochází z Číny.

Morušovník černý (Morus nigra) má moruše leskle černé s intenzivně barvící šťávou, pochází z Malé Asie.

Morušovník červený (Morus rubra) má moruše tmavě purpurové, pochází z východní části severní Ameriky.

Moruše není plod v pravém slova smyslu, nýbrž plodenství drobných peckoviček na společném dužnatém vřetenu (tvarem a chutí velmi podobají ostružině). Plodenství se jí vcelku.

Pěstování morušovníku

Morušovník je světlomilný a teplomilný. Dobře snáší sucho, nesnáší zamokřené půdy a je dostatečně mrazuvzdorný. Plody dozrávají postupně v průběhu června.

Čím prospívá

Obsahují vitamin C, cukry, třísloviny a celou řadu minerálních látek. Moruše jsou využívány pro snadnější odkašlávání při onemocnění horních cest dýchacích a pomáhají regulovat výšku hladiny cukru v krvi. Plody jsou významné také pro své účinky na pročištění organizmu.

Moruše v kuchyni

Moruše jsou šťavnaté, nasládlé až sladkokyselé, velmi dobré chuti. Oblíbené v čerstvém stavu nebo zpracované na kompoty, šťávy, marmelády, sušené. Chutné a kvalitní je také morušové víno, které se připravuje podobně jako jiná ovocná vína.

Výbornou šťávu získáme, když litr šťávy z moruší, 0,3 l vody, 800 g cukru a šťávu z jednoho citronu smícháme a uložíme v chladu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: