Mořská řasa nori

Mořská řasa nori

Tato mořská řasa pochází z Japonska. Tam také najdeme nori té nejvyšší kvality. Roste na sítích v pobřežních vodách. Má vynikající účinky na lidský organismus a jako doplněk stravy ji lze jen doporučit.

Pěstování nori

Pěstování nori je složitý proces, který vyžaduje značnou dovednost, kvalitní setbu, správnou teplotu, neznečištěné prostředí, správné načasování setby a sklizně. Nori se sbírá za odlivu ručně nebo nasávacím čerpadlem. Po vylovení se jemně naseká na hustou kaši a suší se na slunci na tenké listy na bambusových rohožích.

Odbourává cholesterol i posiluje paměť

Působí podpůrně při rozpouštění a vylučování usazenin tuku, a tím pomáhá snížit hladinu cholesterolu v těle. Nori posiluje paměť, srdce a tenké střevo. Pomáhá také při trávení, a proto je vhodné tuto řasu podávat v kombinaci s pečenými a smaženými jídly. Je cenným zdrojem bílkovin, je jich v ní dvojnásobné množství než v mase.

Obsahuje olej E.P.A., který působí preventivně proti aterioskleróze, taurin zase pomáhá snižovat krevní tlak.

Vitamínu A obsahuje téměř tolik co mrkev, dále je v ní zastoupen vitamin B a C i B12, dále řadu minerálů a chlorofyl. Jako všechny řasy obsahuje hodně jódu. Je též lékem na chudokrevnost.

Dále obsahuje kyselinu alginovou, která na sebe v těle naváže těžké kovy a další toxické látky a přirozenou cestou je vyloučí. Rozpouští tuky a "uklízí" nahromaděný hlen v těle.

Kvalita nori není ovlivněna znečištěním

Nori má ještě jednu obrovskou výhodu. Dokáže absorbovat velké množství minerálů, ale z mořské vody neabsorbuje žádné škodliviny jako například rybí maso. Pokud znečištění přesáhne určitou mez, nori ne tom místě přestane růst. Pokud ale vyroste, pak ji škodliviny neovlivní.

Použití v kuchyni

Nori má jemnou, téměř sladkou chuť, kterou je možné zvýraznit zahřátím. Používá se do polévek, zeleninových salátů, při přípravě tradičního sushi.

Pozor na nadměrné množství

Nori je sice zdraví velmi prospěšná, ale je třeba ji konzumovat v malém množství. Obsah přírodního jódu by ve větším množství mohl narušit činnost štítné žlázy. Používáme ji tedy spíše jako koření, případně k dochucení.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: