Momordika

Momordika

Momordika (Momordica charantia) roste v tropické Asii, Africe a Jižní Americe, má plody podobné okurce, které mají hořkou chuť, proto se někdy nazývá hořká okurka. Momordika znamená v latině štiplavý, kousavý.

Momordika je popínavá rostlina patřící do čeledi tykvovitých, která dosahuje délky několika metrů. Květy mají žlutou barvu. Plod je zajímavý ? je výrazně rýhovaný, bradavičnatý s drsným povrchem. Jeho délka může být i půl metru. Momordika se pěstuje podobně jako okurka hadovka ve skleníku.

Obsahové látky

Plody obsahují bílkoviny, alkaloidy, vitaminy C, B1 a B2, provitamin A a značné množství minerálních solí. Jsou bohatým zdrojem kyseliny askorbové, označovány jako tzv. askorbigen a celé řady volných aminokyselin důležitých pro náš organismus.

Čím prospívá

Momordika má antibiotické a protizánětlivé účinky. Podporuje imunitu, snižuje hladinu cukru, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Příznivě ovlivňuje látkovou výměnu v těle, pomáhá při poruchách krevního oběhu, při léčbě akné a oparů, působí proti podrážděnosti a vnitřnímu napětí.

Momordika v kuchyni

Mladé výhonky a listy "hořké okurky" se používají v mnoha tropických oblastech jako zelenina.

Plody jsou za syrova velmi hořké, proti se většinou sklízejí nezralé a pro odstranění hořké chuti se musejí na dlouhé hodiny namáčet ve slané vodě. Po takové úpravě se plody vaří nebo dusí, upravují jako zelenina k masným jídlům nebo se nakládají nakyselo. Hořké plody jsou také používány v medicíně.

Zkvašené mladé listy, plody i květy se dají skvěle použít jako koření. Jsou důležitou součástí při výrobě kari omáček.

U nás můžeme sehnat sušené pláty, které se připravují 5minutovým povařením 5?6 kusů v 200 ml vody. Také je můžeme na 2?5 minut přidat do jakéhokoliv právě zalitého čaje.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: