Miso pasta

Miso pasta

Miso pasta vzniká fermentací sójových bobů a soli. Jednotlivé druhy miso mohou být doplněné obilovinami.

Druhy misa

Miso se liší podle fermentace a délky zrání.

Rozlišují se tři druhy:

  • Rýžové světlé miso ? kome je jemné, používá se pro přípravu polévek.
  • Z ječmene se připravuje žluté ? mugi miso a natto miso je středně silné, používá se k ochucování těstovin a omáček. Vyrábí se krátkodobou fermentací sójových bobů, obilovin, zázvoru a mořské řasy.
  • Pouze ze sojových bobů a mořské soli se připravuje tmavě červené ? hatho miso má nejvýraznější chuť a pronikavé aroma. To se naopak fermentuje dlouhodobě (až tři roky).

Obsahové látky

Miso obsahuje živé enzymy, esenciální oleje, vitaminy (i vitamin B12), minerály a proteiny.

Čím prospívá

  • podporuje látkovou výměnu
  • napomáhá při špatném trávení
  • snižuje cholesterol v krvi
  • je prevencí vysokého krevního tlaku
  • podporuje správnou střevní mikroflóru
  • pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze
  • vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně
  • pomáhá při srdečních chorobách

Miso v kuchyni

Miso se používá podobně jako sójová omáčka k ochucování pokrmů, ale v pouze v malém množství, protože má velmi silnou, slanou chuť. Přidává se hlavně do polévek, nudlí, zeleninových pokrmů, k rybám, ale i všude tam, kde chceme zvýraznit a pozvednout chuť jídla. Před použitím je třeba miso rozmíchat v malém množství vody.

Lze ji využít pro rychlou přípravu, omáček i pomazánek. Rozmícháme lžičku pasty ve vlažné převařené vodě a vmícháme do zeleninového vývaru. Nevaříme, abychom nezničili vzácné enzymy, vitaminy a minerální látky.

V Japonsku je velmi známá a oblíbená polévka z miso ? Misoširu. Připravuje se vařením miso ve vodě spolu s přísadami jako je zelenina nebo ryby.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: