Meruňky

Meruňky

Meruňka obecná je strom z rozsáhlého rodu slivoň, kam patří také broskvoň, třešeň nebo švestka. Původem je z Číny. Do Evropy se dostala přes Turecko počátkem letopočtu, do Česka se rozšířila z Itálie přes Slovinsko, Štýrsko a Rakousy.

Obsahové látky

Meruňky obsahují množství provitaminu A (tři meruňky denně se rovnají polovině denní dávky provitaminu A u dospělého člověka), vitaminy skupiny B, vitamin C, niacin, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, minerály jako vápník, železo, draslík a fosfor.

Pozor! Meruňky obsahují také měď, proto by zvýšené množství meruněk neměly konzumovat těhotné ženy.

Čím prospívají

  • Meruňky podporují imunitu, zlepšují zrak a astma.
  • Díky vysokému obsahu karotenu mají omlazující účinek, posilují vlasy, pokožku, nehty.
  • Zlepšují náladu a pomáhají při únavě a nesoustředěnosti.
  • Také vyzbrojují buňky proti jedům narušujícím imunitu a proti volným radikálům.
  • Podporují tvorbu buněk a zlepšují krevní obraz.
  • K léčivým účinkům meruněk patří, že pozitivně působí na sliznici plic kuřáků.

Meruňky v kuchyni

Čerstvé meruňky nakupujeme v sezoně od června do srpna, kdy se prodává jako tuzemské ovoce. Po odtržení ze stromu už toto ovoce víc nezraje ani nerozvíjí aroma, proto kupujeme jen zralé plody. Měly by příjemně vonět a po stisknutí jenom velmi jemně povolit. Vždy si vybíráme jen takové, které mají nepoškozenou slupku. Meruňky rychle ztrácejí svoji výraznou chuť, proto je co nejdříve zkonzumujeme nebo zpracujeme. V lednici vydrží 1 až 2 dny.

Použití v kuchyni je široké, vyrábějí se z nich džusy, džemy, kompoty, meruňkové knedlíky, moučníky, přidává se po pohárů, salátů, zpracovávají se na likér, dají se sušit a zmrazovat Hodí se také jako příloha ke grilovaným a pečeným masům. Kompotované meruňky jsou chudé na vitamíny. Sušené meruňky jsou ideální svačinou.

Naše tipy:

Meruňkový koláč

Suroviny: 1 kg meruněk, 250 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, špetka soli, 50 ml vody, 250 g cukru.

Postup: Meruňky omyjeme, zbavíme pecek, posypeme polovinou cukru a necháme je 1 hodinu odležet v chladu. Mouku, na kousky rozkrájené máslo, vejce, sůl a trochu vody smísíme a zpracujeme v hladké těsto, z něhož utvoříme bochánek. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme alespoň 15 minut odpočinout. Dortovou formu s vyšším okrajem vytřeme máslem, těsto rozválíme na plát silný 0,5 cm a dvěma třetinami těsta formu vyložíme. Naplníme okapanými meruňkami, které zasypeme zbylým cukrem. Zbylou třetinou rozváleného těsta koláč zakryjeme a okraje těsta trochu navlhčíme a spojíme. Koláč nahoře potřeme oslazeným mlékem a dáme do trouby péct na 45 minut při 200 stupních Celsia. Upečený koláč ihned opatrně vyklopíme na mřížku a lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Plněné meruňky

Suroviny: 4 větší meruňky, 1 Lučina, hrst nastrouhaných vlašských ořechů, 1 niva, hrst zelené petrželky.

Postup: Omyté meruňky rozpůlíme. Připravíme náplň smícháním nivy, Lučiny a nastrouhaných vlašských ořechů. Pečlivě promícháme. Půlky meruněk naplníme směsí a ozdobíme snítkou čerstvé petrželky. Podáváme s vychlazeným bílým vínem a toustem.

Kynuté knedlíky

Suroviny: 1 kg meruněk, 40 dkg hrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce cukru, sůl. Kvásek: 2 dl mléka, 2 dkg droždí

Postup: Z kynutého těsta utvoříme bochánky a zabalíme do nich meruňky. Necháme ještě chvíli kynout, pak vkládáme do vroucí vody, přikryjeme na 5 minut. Až vyplavou, otočíme a vaříme dále. Jeden vyzkoušíme tak, že jej vyndáme, vidličkou roztrhneme a podíváme se, zda není uvnitř syrový. Nevaříme dlouho, srazily by se. Podáváme sypané tvarohem s cukrem a polité máslem.

Pozor: čerstvě vytažené knedlíky z vody trochu natrhneme, aby vyšla pára. Jinak se srazí nebo ztvrdnou.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: