Meloun

Meloun

Název pochází z řečtiny, znamená "velké jablko". Lidé většinou meloun pokládají za ovoce ale je to druh plodové zeleniny. Patří do čeledi tykvovitých, podobně jako okurky nebo tykve. Dělí se na dvě hlavní skupiny: vodní melouny a cukrové melouny.

Historie

První chutné plody pěstovali již v době před čtyřmi tisíci let Peršané. Z východní Indie se plody dostaly do Evropy přes Itálii, kde se jejich vyobrazení vyskytuje například na kresbách v Pompejích. Když v roce 1495 francouzský král Karel VIII. dobyl při svém italském tažení Neapol, přivezl odtud do své vlasti mezi jiným i cukrové melouny. K nám se dovážejí většinou z Itálie, Španělska, Řecka, Kypru a Izraele.

Čím prospívá

Obsah vody v melounech se pohybuje mezi 90 až 93 % a je závislý na druhu melounu. Pro svůj močopudný účinek jsou zvláště vhodné při ledvinových poruchách či při potížích s močovým ústrojím. Díky vysokému obsahu vody pomáhá stabilizovat poměr vody a soli v organismu.

Obsahuje vydatné zdroje kyseliny listové, jablečné a citronové. Mimo organických látek obsahují také značné minerální složky jako například železo, vápník. Plody mají i vysoký podíl vitamínu A, dále pak vitamíny řady B, vitamín C. Vysoký obsah vitamínů a organických kyselin pak působí jako antioxidanty.

Druhy melounů

Meloun vodní

Má tmavě zelenou slupku a červenou až růžovou vodnatou dužinu s černými jadérky rozmístěnými v celé dužině (nejsou tedy soustředěny uprostřed melounu jako u cukrových druhů). Je šťavnatý a výrazně sladký. Jedná se poměrně o nízkokalorickou potravinu ? od 15 do 30 kcal/100 g. Vodní melouny dosahují váhy až 15 kg, ale nejkvalitnější a nejchutnější bývají plody o váze kolem 2 kg. Vodní meloun je u nás k dostání od léta do začátku podzimu. Ve Francii se podařilo vyšlechtit vodní melouny bez semen, pěstuje se jich však zatím jen malé množství.

Meloun cukrový

Zvaný též honeydew je druh melounu s typicky žlutou kůrou a zelenou dužninou. Od melounu vodního se liší jak chutí, barvou tak i vzhledem rostliny, které má výrazně zakulatěnější listy a menší plody. Povrch plodu má pak korkovitě síťovaný vzor s hrbolky, ale může být také zcela hladký. Cukrové melouny jsou aromatičtější, s měkčí a pevnější dužinou a s typickou ananasovou vůní. Obsahují poměrně vysoký obsah cukru na úkor obsahu vody (odtud název cukrové). I energetická hodnota je téměř dvakrát větší než u melounů vodních ? okolo 53 kcal/100 g.

Sklizeň a skladování

Melouny se sklízejí na konci léta v červenci nebo v srpnu . Zralý meloun se pozná podle toho, že stopka u plodu pomalu zasychá a při poklepu prsty zní lehce dutě. Pokud zní silně dutě napovídá to, že meloun je již nejspíše přezrálý. Pokud se zralý meloun stiskne v dlaních, vydává vrzavý zvuk.

Plod je možné skladovat v celku několik týdnů, ale během této doby dochází neustále ke zrání plodu, což má za následek změnu jeho chuťových vlastností. Pokud je ale porušena jeho celistvost, dochází k rychlému kažení dužniny.

Meloun v kuchyni

Používá se do salátů, k masu, k výrobě koktejlů a jiných nápojů. Můžeme jej podávat jako předkrm nebo zdravý zákusek. Meloun se může využít i jako dekorační prvek při přípravě míchaných nápojů jak nealkoholických tak i alkoholických, když se jeho plátek umísťuje na okraj skleničky.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: