Medovina

Medovina

V nadcházejícím podzimním čase a sychravém počasí přijde k chuti jeden starobylý nápoj ? medovina. Můžeme ji ochutnat zejména na trzích, kde se podává teplá, takže nás v chladnějších dnech příjemně zahřeje.

Medovina je starobylý kvašený nápoj připravený z medu, často s přídavkem různých bylinných směsí nebo koření. Od nejstarších dob byla považována za zdroj života, moudrosti, odvahy a síly. Za národní nápoj ji považovali Keltové, Dákové, Židé, Germáni, Slované, Hunové a jiní. Vzhledem k tomu, že med byl vždy vzácnou surovinou, byla i medovina ve starověku a středověku určena především pro panovnické dvory, slavnostní příležitosti apod. Později se rozšířila i do měst, kde byly běžné šenky medné a vinné. Když Karel IV. zavedl u nás pěstování vinné révy, byla postupně medovina vytlačována vínem a také pivem.

Nápoj, který léčí

Původní název medoviny pochází z gaelštiny, jazyka Keltů. Metheglin byl nápojem druidů, germánských králů a vikingských nájezdníků. Metheglin v překladu znamená nápoj, který léčí.

Anglický termín pro líbánky honeymoon je také spojen s medovinou. Měsíc po svatbě totiž oba novomanželé pili medovinu, která měla zaručit narození mužského potomka.

Základem je voda

Základem jakékoliv medoviny, ať už sladké, či suché, kořeněné, či přírodní nebo ovocné, je med a samozřejmě co nejkvalitnější voda. (Tak jako u každého alkoholu.) Med může být lesní či luční, ale jeho kvalita a složení položí základ chuti hotového nápoje. Vzájemným poměrem medu a vody na začátku kvašení je možné ovlivnit obsah alkoholu ve výsledném produktu. Chuťové variability lze dosáhnout různými přísadami, které jsou výrobním tajemstvím každého výrobce.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: