Mascarpone

Mascarpone

Mascarpone je jemný italský smetanový krém, který vznikl jako vedlejší produkt při výrobě sýra. Ačkoliv je původem z Lombardie (region na jihu Itálie), dnes je jeho výroba rozšířena po celé Itálii.

Výroba mascarpone

K originální výrobě mascarpone je potřeba kyselina vinná (získávaná ze semen stromu "tamarindu"). K okyselení mléka bývá často používána přírodní kyselina citrónová. Smetana sebraná z povrchu čerstvého mléka se zahřeje a po přidání kyseliny vinné vysráží. Poté, co je násada naočkována příslušnou kulturou, je krémovitý obsah nádoby za míchání mírně zahřán a pak ponechán v klidu zrát a zhutnět, k čemuž potřebuje jen několik málo dní. Ve výsledku má tato krémovitá hmota obsah tuku kolem 75?80 %.

Vzhled a chuť mascarpone

Bělavý až slámově žlutý, smetanový, středně čerstvý sýr mascarpone je navenek kompaktní, velmi snadno se dá míchat a stříkat cukrářským pytlíkem. Používá se k přípravě dezertů, zejména věhlasného italského "Tiramisu".

Mascarpone můžeme podávat neupravené, jako přílohu k salátům, k ovoci, s čokoládou či jako chuťovka k vínu. Mnohdy nahrazuje kousek másla na vrcholcích masových steaků a to především drůbežích.

Bohužel se rychle kazí a poměrně snadno získává příchuť jiného jídla, a proto je třeba ho uchovávat v chladu a nedopustit, aby mohl natáhnout jiné příchutě.

Náš tip

Jestliže nám zbyla zeleninová polévka, můžeme ji rozmixovat a přidat mascarpone. Připravíme tak jemnou smetanovou polévku.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: