Marcipán

Marcipán

Tato báječná pochoutka vzniká z mletých mandlí a cukru. Bez marcipánu si jen těžko dovedeme představit svatební dorty, vánoční cukroví a jiné pamlsky. Pojďme si něco o této sladkosti povědět.

Historie marcipánu

Zpočátku to byla laskomina pouze pro bohatší vrstvy obyvatelstva, která zlidověla až s pozdějším rozvojem průmyslové výroby. Pochází buď z Persie (dnešní Írán), ale pravděpodobněji přišel z Orientu, kde byl podáván na sultánském stole, jako završení slavnostních jídel. Během křížových výprav objevili tuto sladkou pochoutku Španělé a Portugalci. Následně byl marcipán představen Evropě. Na začátku své historie byl vyráběn lékárníky a získal si jméno coby lék. Současnou marcipánovou velmocí bývá označováno Německo.

Výroba marcipánu

Rozlišujeme takzvaný pravý a falešný marcipán. Pasta pravého marcipánu se vyrábí tradičním postupem. Směs oloupaných sladkých mandlí a cukru se semele a peče v hrncích nad otevřeným ohněm. Následně se marcipán barví potravinářskými barvivy a dochutí růžovou vodou nebo vhodnou potravinářskou trestí. Může se přidat i kvalitní čokoláda.

Dobrý marcipán můžeme vyrobit i v domácích podmínkách. Obecně platí, že čím větší podíl mandlí, tím vyšší jakost marcipánu. V méně kvalitních marcipánech mohou být mandle nahrazeny např. burskými nebo lískovými oříšky, kokosem nebo sušeným mlékem, které je používáno zvláště v domácích receptech na "marcipán". Některé výrobky neobsahují ani minimální podíl mandlí a mandlová chuť a vůně se docilují použitím aroma.

Základní receptura na marcipán udává poměr mandlí a cukru nejméně v poměru jedna ku jedné. Nejkvalitnější recepty však udávají množství cukru několikanásobně nižší. Takový marcipán dosahuje nebývalé kvality nicméně není jednoduché jej připravit. Tyto receptury jsou děděné po generace a jsou přísně utajovány. Obsahují přesné hmotnostní tabulky přidaných ingrediencí (skořice, kardamom, nové koření, růžová voda, badyán), které marcipánu dodávají jedinečnou chuť.

Falešný marcipán si můžeme vyrobit i my sami doma a je to trochu jednodušší, než v případě pravého marcipánu. Ingredience potřebné na výrobu falešného marcipánu jsou dostupné, levné a ke konečnému zpracování nepotřebujeme ani mlýn na mandle, ani velký kotel a ohniště. Budeme potřebovat především sušené mléko a moučkový cukr.

Použití marcipánu

Marcipán je upravován pro přímou spotřebu ? do tvaru různých tyčinek, válečků a dalších tvarů. Dále se z něho vyrábějí modelované výrobky ve tvarech květin, listů, ovoce a figurek pro cukráře a spotřebitele ke zdobení cukrářských i jiných výrobků. Může být součástí náplní cukrářských výrobků i cukrovinek.

A závěr naše tipy:

Náš tip: Marcipán

Suroviny: 1 bílek, 120 g moučkového cukru, 120 g sladkých mandlí.

Příprava: Mandle spaříme, oloupeme a najemno nastrouháme. Smícháme je s cukrem a přidáme napěněný bílek. Třeme, dokud nevznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě trochu bílku. Takto připravenou hmotu můžeme obarvit potravinářským barvivem, nebo kapkami šťávy z borůvek, červené řepy, špenátu apod. Hotový marcipán dobře zabalíme a skladujeme v ledničce.

Falešný marcipán

Suroviny: 1 bílek, 1 lžíce medu, podle chuti moučkový cukr, podle potřeby sušené mléko, přírodní barvivo.

Příprava: Z bílku vyšleháme tuhý sníh a přidáme do něj med a trochu sušeného mléka. Když je hmota stále míchatelná, můžeme obarvit potravinářskými barvami nebo šťávou z borůvek, jahod, červené řepy či špenátu a dále postupně přisypáváme sušené mléko. Hmotu pak už zpracováváme ručně.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: