Maniok

Maniok

Maniok (Manihot esculenta) je kulturní tropická rostlina z čeledi pryšcovité. Někdy se manioku podobně jako batátům přezdívá sladké brambory.

Pochází z tropické Ameriky. V současnosti se pěstuje v tropických oblastech všech kontinentů; ve světové produkci škrobnatých rostlin je na druhém místě za brambory.

Maniok je až pět metrů vysoký mírně zdřevnatělý, tropický keř. Má podlouhlé kořenové hlízy o průměru od pěti do osmi centimetrů a délky od patnácti do třiceti centimetrů, které mají hnědou slupku. Po odloupnutí se pod ní objeví jakoby zmačkaná bílá dužnina.

Obsahové látky

Je bohatý na sacharidy, vitaminy skupiny B, vitamin C, hořčík, draslík, železo a vápník.

V původních odrůdách je obsažen jedovatý kyanovodík. Je ho však poměrně malé množství a k závažnému poškození organismu by bylo nutné jíst dlouhodobě 7 kilogramů syrových hlíz denně. Nově vyšlechtěné odrůdy však již kyanovodík neobsahují.

Maniok v kuchyni

Podobně jako brambory je možné maniok uvařit, osmažit nebo opéct. Například v Kambodži se maniok připravuje jako zeleninová příloha, strouhaný k výrobě placek tak i sušený a mletý jako mouka.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: