Mangostan ? Garcinie

Mangostan ? Garcinie

I když jeho jméno zní podobně jako mango, nemá s ním nic společného. A také úplně jinak vypadá. Pochází z jihovýchodní Asie. Do Evropy se celoročně dováží hlavně z Brazílie.

Garcínie je kuželovitý strom, vysoký 7 až 25 m, který jen velmi pomalu roste a dožívá se stáří hodně přes 100 let. První větší sklizeň je možná až asi po dvaceti letech pěstování a poté se na něm každý rok urodí tisíce plodů.

Plody garcinie dorůstají velikosti malého jablka o průměru asi sedmi centimetrů. Chrání je hrubá kožovitá kůra, která má purpurovou až fialovou barvu. Uvnitř se dělí na čtyři až sedm dílků s měkkou perlově bílou dření a podlouhlými poživatelnými jadérky.

Obsahové látky

Je bohatý na vitamín C, vápník, antioxidanty, vlákninu.

Čím mangostan prospívá

V tradiční lidové medicíně Thajska, Malajsie, Filipín, Vietnamu, Indie a Číny se využívají pozitivní účinky mangostanového plodu na zdraví již po generace. Mangostan se používá k antiobiotickému a antiparazitnímu hojení ran, tuberkulózy, malárie a dalších infekcí. Má protizánětlivé a bolest tlumící vlastnosti.

Mangostan v kuchyni

Mangostan je třeba sklízet plně dozrálý, dříve utržené plody nedozrají. Vzhledem k silné kůře však snáší poměrně dobře dopravu. Dřeň má jemně sladkokyselou aromatickou chuť.

Používá se ponejvíc syrový, dobře vychlazená, hodí se však i do krémů, pudinků a koktejlů. Dílky se také používají ke zdobení sladkých pokrmů.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: