Mangold

Mangold

Mangold neboli cvikla (Beta vulgaris, var. cicla), který si dnes představíme, je poměrně málo známý druh zeleniny. Jde o listovou zeleninu, je příbuzný řepce cukrovce, a jak si ukážeme, díky svému složení i účinkům je její opomíjení nezasloužené.

Pěstování

Semeno je třeba vysadit v dubnu do studeného pařiště. Počkáme, až vyklíčí a vyvinou se rostlinky, a ty pak přesazujeme přímo do záhonu ve vzdálenosti cca 0,5 m. Pro mangold je vhodná kvalitní zemina i dobré prohnojení. Je to ale rostlina odolná, Sklizeň mangoldu je dvojí ? sklízí se lupeny i listové řapíky. Pěstujeme-li mangold pouze pro vlastní spotřebu, vystačíme si s asi 10 rostlinami.

Složení a účinky na organismus

Mangold je nízkokalorický a má vysoký obsah draslíku, vápníku, magnesia, železa a vitamínu B1, B2 a betakarotenu. Vysoký je i obsah vitamínu C, který ale při nevhodné přípravě může poklesnout.

Mangold podporuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv a je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění. Mimo to má příznivé regulační účinky na látkovou výměnu a na vegetativní nervový systém.

Použití v kuchyni

Listy mangoldu připravujeme podobně jako špenát. Je dokonce pro naše tělo přínosnější. Z listů odstraníme řapíky, které jsou tužší. Můžeme je ale připravit jako chřest. Hodí se do salátů, polévek, omáček i jako příloha. Hodí se k zapékání, jeho chuť se dobře kombinuje se sýrem (např. mozzarellou).

Naše tipy

Mangold s rajčaty

Suroviny: 6 lžic olivového oleje, petrželka, 1 cibule, 1 kg mangoldu, sůl, 0,5 kg rajčat, mletý pepř, 2 stroužky česneku.

Postup: Rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semen. V kastrole zpěníme na oleji drobně nasekanou cibuli, přidáme pokrájená rajčata, nasekaný česnek a petrželku, osolíme, opepříme a vaříme asi 1/2 hodiny do zhoustnutí. Zvlášť v osolené vodě uvaříme mangold, scedíme a promícháme s rajčaty.

Dušený mangold

Suroviny: 1 kg mangoldových listů, sůl, máslo cibule, strouhanka, 2 vejce, 2 stroužky česneku

Postup: Mangoldové listy zbavíme tužších částí, vypereme je a povaříme ve slané vodě, scedíme a rozemeleme na masovém strojku. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme umletý mangold, podusíme a zahustíme strouhankou. Nakonec vmícháme dvě celá vejce a se solí utřený česnek. Podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo s těstovinami.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: