Mandle

Mandle

Mandloň obecná (Amygdalus communis L.) je stromek podobný broskvoni, je však listnatější a listy jsou podlouhlejší. Dorůstá do výšky 3 až 5 m. Plodem mandloně je peckovice s šedavým plstnatým oplodím. Uvnitř se skrývá pecka s tvrdou děrovitou skořápkou a v ní jádro - vlastní mandle. Sklizeň z jednoho stromu může činit 50 až 60 kg mandlí.

Druhy mandlí

Rozeznáváme mandle hořké a sladké. Bohužel jsou od sebe oba druhy velmi těžce rozpoznatelné. Hořké mandle mají vyšší obsah amygdalinu, který hořkou chuť způsobuje. Hořké mandle obsahují 5 % amygdalinu, sladké pouze 0,1%. Větší množství hořkých mandlí je škodlivé, protože produktem rozloženého amygdalinu je kyanovodík.

Obsah živin

Mandle obsahují velké množství vlákniny, která je důležitá pro dobré fungování trávicí soustavy. Mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují hodně vitamínu B, vitamínu E a kyseliny listové. V mandlích je rovněž skryto 40-50 % tuků, 15-30 % bílkovin, 5-7 % cukrů, 5 % minerálních látek, 3 % gumy. Mandle jsou významným zdrojem minerálních látek, hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, mědi a zinku.

Čím prospívají

Oleje a další látky v nich obsažené dokáží výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi a navíc obsahují další řadu vitaminů, které tělu prospívají.

Nejdůležitější z nich jsou antioxidanty, které pomáhají tělu zbavit se volných radikálů, ty podněcují vznik rakoviny nebo poškozují cévy a srdce. Antioxidanty z mandlí jim v tom mohou zabránit.

Mandle v kuchyni

A jak má vypadat dobrá mandle? Musí být sladká, tvrdá, uvnitř bílá či krémová. Má chutnat jemně, sladce, mandlově. Pokud je mandle nažloutlá, může to znamenat, že není čerstvá, a může mít nažluklou příchuť.

V kuchyních již staletí dodávají mandle svou křupavost, zvláštní aroma a příchuť nevšedním pokrmům a sladkým pochoutkám. Mandle se uplatňují nejen v moučnících, ale našly široké uplatnění i v teplé kuchyni (např. mandlová krémová polévka, citrónové kuře s mandlemi, pstruzi na mandlích aj.).

Příprava mandlí

Mandle nejdříve oloupeme ponořením na několik minut do vařící vody. Vodu slijeme, mandle lehce oloupeme a osušíme. Pokud je oloupané chceme uchovat po delší dobu, osušíme je v mírně vyhřáté troubě, aniž je pražíme. Často se používají "mandlové hoblinky", jak čerstvé, tak pražené. Připravíme je z oloupaných mandlí nakrájením na tenké proužky nebo je již takto upravené i koupíme v lepším obchodě.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: