Mandarinka obecná

Mandarinka obecná

Všechny druhy mandarinek (klementinky, sacumy) patří do skupiny jasně oranžových citrusových plodů s tenkou kůrou. Pochází z Asie. V Evropě a v jižní a střední Americe se mandarinky pěstují od poloviny 19. století.

Mandarinka je stálezelený až 7,5 m vysoký strom s tenkými ostnitými větvemi. Plody mandarinky se vyznačují lehce odstranitelným oplodím, které je 2,5 mm silné. Ve zralosti je oplodí zvenčí oranžově žluté. Mají široce kulovitý tvar, u stopky a na špičce je většinou malá prohlubenina. Dužnina je světle až tmavě oranžová, je nakysle sladká a aromatická. Je rozdělena do 9?15 dílků, které lze od sebe snadno oddělit, existují odrůdy s peckami i bez nich.

Čím prospívají

Mandarinky jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Dále přinášejí do organismu také pektin, rozpustnou vlákninu, jež snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Šťáva z citrónu obsahuje navíc olej, který povzbuzuje činnost jater, a mírní tak často i revmatické potíže.

Stejně i blanka mezi jednotlivými dílky dužiny, je hodnotnou součástí mandarinky, obsahuje rovněž pektin. Dužina i membrány obsahují také bioflavonoidy, které účinkují stejným způsobem jako antioxidanty.

Na co dávat pozor při nákupu

Měli bychom zbystřit, pokud u mandarinek (i ostatních citrusů) nabízených v síťce objeví byť jen jeden jediný nahnilý nebo plísní zasažený plod. Zdraví nebezpečné toxiny se totiž už mohly rozšířit i do zatím zdánlivě ještě zdravých plodů.

V zimě bychom neměli nakupovat citrusy na venkovním tržišti nebo u stánku. Nízké teploty plody často poškodí, což nemusíme poznat. Vady se totiž projeví až doma, po vyrovnání teploty ovoce a okolního prostředí. Mráz zcela poničí rostlinná pletiva, takže dojde k nežádoucím smyslovým a mikrobiologickým změnám. Plod ztratí barvu, změní chuť a nedá se jíst.

Po oloupání je nutné umýt si ruce. Ulpívající šťáva z kůry totiž obsahuje nejvíc zbytků ochranných chemických přípravků, které se při pěstování a přepravě citrusů používají.

Náš tip: Mandarinkový punč

Suroviny: 100 ml jablečného džusu, celá skořice, 1 lžíce cukru, 125 ml bílého vína, 2 ks celého hřebíčku, 8 ks mandarinek. Na ozdobu: mandarinka

Příprava: Mandarinky důkladně očistíme a vymačkáme z nich šťávu. Slijeme do hrnce, přilijeme bílé víno a jablečný džus. Dále přidáme hřebíček, kousek celé skořice a cukr. Vše svaříme. Do sklenice vložíme několik dílků mandarinky a zalijeme horkým nápojem.

Mandarinky v medové omáčce (pro děti)

Suroviny: 4 mandarinky, 200 ml mandarinkového džusu, 2 lžíce medu, lžíce javorového sirupu, 1 lžička citrónové šťávy.

Příprava: Na pánvi zahřejeme mandarinkový džus. Přidáme med, javorový sirup a chvíli mícháme. Pak přidáme na měsíčky rozebrané, vypeckované mandarinky a dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme vychladlé jako dezert.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: