Mám tě ráda jako ... sůl

Mám tě ráda jako ... sůl

V organismu každého z nás je jí asi 250 g. Denní příjem soli člověka je asi 10 g. Sůl je i nepostradatelným doplňkem stravy zvířat a slouží jako základní surovina v chemické výrobě a v řadě dalších odvětví. Králové v pohádkách ji vyvažují zlatem, my bychom to s ní ale neměli přehánět.

Získávání soli

Největšími nalezišti soli jsou moře. Průměrný obsah solí v nich je asi 3,5 %. Nejvíce soli obsahuje Mrtvé moře ? více než 30 %. K nejstarším způsobům těžby soli patří tedy logicky odpařování, a to z mořské vody nebo vody solných jezer.

Nejjednodušším způsobem dobývání soli je těžba ze dna vyschlých solných jezer.

Dnes se sůl získává především dolováním. Těží se většinou v podpovrchových dolech podobně jako uhlí nebo jiné nerosty.

Efektivnější způsob těžby ? loužení ? vynalezli v jedenáctém století Číňané. Do šachty se načerpá voda z povrchových nádrží, která chlorid sodný rozpustí. Vzniklý roztok se vyčerpá a v nedalekých výrobních zařízení se z něj odpařením opět získává sůl.

Jodizování soli

Do kuchyňské soli se v průběhu výroby přidává malé množství jódu. Je tím zabezpečeno, že v populaci nevzniká deficit jódu, který by mohl být příčinou vleklých zdravotních poruch či nemocí.

Na co si dát pozor

Pro správnou funkci chemických pochodů probíhajících v lidském těle se za dostatečný považuje příjem soli kuchyňské v množství 1 g denně. Za bezpečnou, zdraví neškodnou dávku pro většinu lidí je považováno 6 gramů, maximálně 8 gramů denně. Průměrná denní spotřeba na jednoho obyvatele ČR přitom činí asi 15 gramů denně.

Nadměrné množství soli mohou obsahovat minerální vody, uzeniny, ústřice, konzervované a mražené maso, některé druhy sýrů. Zvýšené množství můžeme také očekávat v různých konzervách, omáčkách a polévkách v prášku, sójové omáčce, orientálních omáčkách, kečupu a polévkovém koření.

Zvyknout si na méně slanou potravu je možné. Zvýraznění chuti lze velmi dobře dosáhnout pomocí různých bylinek, hub a vhodnou volbou potravin k přípravě pokrmů.

O snížení soli bychom se měli snažit hned u malých dětí. Návyk v tomto případě dělá hodně. Pokud se nám podaří zvyknout děti na nepříliš solená jídla, bude jim i v budoucnosti postačovat málo soli k pocitu dobře ochuceného jídla.

Sůl z pohledu chemie

Sůl je vlastně chemická sloučenina sodíku a chloru a její označení je chlorid sodný NaCl. V přírodě se vyskytuje v podobě nerostu zvaném halit, neboli sůl kamenná.

  • Teplota tání: 801 °C
  • Teplota varu: 1413 °C
  • Hustota: 2,163 g/cm3
  • Rozpustnost ve vodě o teplotě 20 °C: 5,86 g/100 ml

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: