Maliny

Maliny

Malina je malá chlupatá peckovička, je plodem maliníku, který roste na zahrádkách i v lese (lesní maliny mají údajně výraznější aroma), v nížinách i na horských svazích. Známe odrůdy červené, žluté a v posledních letech i vínově fialové. Původem jsou z jižní Evropy.

Obsahové látky

Plody obsahují sacharidy, pektiny, třísloviny, barvivo (patřící mezi nejsilnější antioxidanty), celulózu, organické kyseliny. Dále vitamin C, B2, PP, provitamín A, biotin, bioflavonoidy. Z minerálních látek pak obsahuje hodně vápníku, hořčíku, fosforu, železa, draslíku.

Čím prospívají

Pro svůj obsah vitaminu A jsou dobré na oči. Zpevňují krevní vlásečnice a zlepšují zásobování živinami. Také jsou používány jako prostředek k zastavení silného menstruačního krvácení. Obsah ovocných kyselin spolu se semeny má dobrý vliv na vyprazdňování střev. Působí močopudně, i při revmatismu. Pomáhají snižovat teplotu.

Maliny v kuchyni

Maliny jsou nejlepší čerstvé a konzumované hned po natrhání. Připravují se z nich polévky, ovocné moučníky, kompoty, saláty, džemy, marmelády, malinová šťáva nebo sirup. Lze z nich vyrábět i víno nebo likéry. Používáme je jako ozdobu na zmrzlinové poháry, míchané koktejly a dají se z nich připravit lahodné ovocné dřeně. Maliny můžeme také sušit nebo zamrazit.

Náš tip: Malinová marmeláda

Suroviny: 1 kg malin, 1 kg želírovacího cukru, 0,1 l vody

Příprava: Připravené plody opatrně smícháme s cukrem a vodou a vaříme 4 až 8 minut. Zahorka plníme do sklenic. Ty dobře uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: