Longan

Longan

Longan (Dimocarpus longan) je tropický stálezelený ovocný strom, pěstovaný v Asii. Plod je oranžový až šedohnědý, velký asi jako červené hrozny. Pod svrchní skořápkou se nachází bělavá dužnina s peckou. Ročně se z jednoho stromu sklidí přibližně 200 kg ovoce.

Longan v kuchyni

Konzumujeme nedozrálou dužninu, která je velice šťavnatá, kompaktní a dá se dobře vyloupnout i vypeckovat. Longan je sladký, jemný, chuťově podobný liči. Dužnina je sklovitá, měkká a šťavnatá. U přezrálých plodů je dužnina hnědá a povidlovitá.

Longan se pro svou zvláštní sladkokyselou chuť používá jak do slaných, tak i do sladkých jídel, jí se též samotný. Přidává se do sladkých nápojů. V Číně se do pokrmů nejčastěji přidávají sušené plody.

Další využití longanu

Daleko většího využití však longan nachází v tradiční čínské medicíně. Čínští léčitelé longanu přisuzují uklidňující účinky na trávicí trakt, zejména při otravách způsobených zkaženými potravinami. Semena se používají při výrobě mýdel a šamponů.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: