Lokvát ? mišpule japonská

Lokvát ? mišpule japonská

Lokvát ? Eribotrya japonica je ovoce pocházející ze subtropů severovýchodní Číny (nejedná se o mišpuli obecnou, která se vyskytuje i u nás). Odtud se rozšířil dále do ostatních subtropických oblastí ve světě. K nám se toto ovoce dováží zcela výjimečně, ale řada našich turistů ho může znát ze Španělska.

Lokvát je stálezelený subtropický keř nebo strom. Dorůstá výšky až 10 m a má pravidelnou hustou korunu. Plod je kulovitá, elipsoidní nebo hruškovitá malvice. Dužina je křehká, krémově žlutá až světleoranžová, šťavnatá, lahodné sladkokyselé až sladké chuti. Obsahuje 2?5 lesklých, tmavohnědých semen.

Významné je, že lokvát kvete na podzim a jeho plody dozrávají jako první ovoce již v průběhu března až května.

Čím prospívá

Z vitaminů je důležitý obsah vitamínu C a B2, z minerálních prvků pak především obsah vápníku, hořčíku, draslíku a sodíku.

Konzumace má příznivé účinky na kardiovaskulární choroby a nemoci oběhového systému, napomáhá snižování hladiny cholesterolu, užívá se při zánětlivých onemocnění dýchacích cest.

Lokvát v kuchyni

Plody se konzumují především v čerstvém stavu (nejlépe po odstranění tužší slupky směrem od stopky), lze je však také kompotovat, připravují se z nich džemy, želé, džusy. Lze je však i kandovat v cukru a ze zkvašené šťávy připravovat alkoholické nápoje.

Náš tip ? Jogurtový krém s mišpulí a medem

Suroviny: 50 g cukru, 50 g medu, 50 g másla, 10 ks mišpulí, šťávu z jednoho citronu, 300 g jogurtu, 150 g smetany ke šlehání, lístky čerstvé máty.

Příprava: Zahřátím cukru připravíme karamel, přidáme máslo. Kousky mišpulí zakápneme citronovou šťávou. Do jogurtu přimícháme med a zpola ušlehanou smetanu. Na dno pohárku vložíme několik kousků mišpule a přidáme karamel a jogurtový krém. Pohárek dozdobíme kousky mišpulí a případně i lísky čerstvé máty.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: