Listerióza

Listerióza

Bakterie Listeria monocytogenes, která je původcem onemocnění listerióza, vyděsila veřejnost před několika lety, když byla objevena v několika druzích salátu. Od té doby se po ní zdánlivě slehla zem. I tak bychom ji ale neměli podceňovat.

Listerióza je onemocnění zvířat a člověka způsobené například požitím potravy napadené bakterií Listeria monocytogenes. Nemoc postihuje především těhotné ženy, novorozence a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Listerióza se vyskytuje celosvětově a spíše zřídka. Bakterie Listeria monocytogenes se vyskytují v půdě, rostlinné siláži, ale také u různých druhů savců, ptáků, ryb a koryšů.

Zdrojem nákazy jsou zvířata nebo lidé, a to buď nemocní nebo nosiči. Člověk se většinou nakazí konzumací kontaminované potraviny ? nepasterizovaného mléka, některého zrajícího sýra, syrové zeleniny, fermentované syrové klobásy, syrové a uzené ryby atd. Vstupní bránou může být zažívací trakt, porušená kůže nebo dýchací cesty. Inkubační doba listeriózy se pohybuje od 3 do 70 dnů, průměrně však trvá 4?6 týdnů.

Jak se listerie dostane do jídla?

Listeria monocytogenes se nachází v půdě a ve vodě. Zelenina se může kontaminovat z půdy nebo z hnojiva použitého k hnojení půdy. Zvířata mohou být nositeli bakterie aniž by jevily známky nemoci a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie byla zjištěna v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny, ale také ve vyrobených potravinách, u nichž došlo ke kontaminaci až po jejich výrobě, tj. například měkké sýry a krájené výrobky z vařeného masa u pultu s lahůdkami. Tuto bakterii mohou obsahovat také nepasterizované (syrové) mléko nebo potraviny vyrobené z nepasterizovaného mléka.

Listerii zabíjí pasterizace a způsoby tepelného zpracování, které se používají k přípravě hotových masných výrobků, by měly být pro zabití bakterie dostatečně účinné ? není-li však dodržována správná výrobní praxe, může ke kontaminaci dojít po zpracování.

Jaké jsou příznaky onemocnění listeriózou?

Osoba nemocná listeriózou bude mít většinou horečku, bolesti svalů a někdy i nechutenství a průjem. Pokud se infekce rozšíří do nervového systému, tak symptomy jako je bolest hlavy, zmatenost, křeče atd. se stanou silnějšími.

Těhotné ženy infikované v průběhu těhotenství mají většinou jenom mírné příznaky, avšak jejich plod (dítě) může v průběhu těhotenství odumřít, tj. těhotná může potratit či porodit mrtvé dítě, či nově narozené dítě může trpět závažným postižením centrálního nervového systému. V současné době se v žádném státě na světě těhotné ženy rutinně na listeriózu nevyšetřují. Avšak v případě, že má ošetřující lékař podezření na toto onemocnění, může odebrat krev nebo mozkomíšní mok a provést na listeriózu vyšetření.

Prevence

K preventivním opatřením patří důkladné tepelné opracování syrových potravin z hovězího, vepřového a drůbežího masa, důkladné omytí syrové zeleniny před konzumací, oddělené skladování syrového maso a uvařených potravin, nekonzumování nepasteurizovaného mléka a potravin z něj připravených, důkladné mytí rukou, nožů a nástrojů používané k úpravě syrových potravin.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: