Lískový ořech

Lískový ořech

Již v dávnověku byly lískové ořechy symbolem lásky a plodnosti. Mladé dívky jimi odměňovaly oblíbené tanečníky. Jejich využití uznávali jak Keltové, tak Římané.

Lískový ořech je plodem lísky obecné. Líska obecná (Corylus avellana) je keř z čeledi lískovitých. Vyskytuje se v Evropě, v přilehlých oblastech Asie a v severní Africe.

Líska je rozložitý keř vysoký obvykle 3?4 m, ale může dorůstat až 8 m. Listy jsou opadavé, kvete brzy od února do dubna ještě před vyrašením listů. Samčí květy jsou výrazné jehnědy. Samičí květenství jsou nenápadné pupence s malou vyčnívající fialovočervenou bliznou.

Plody jsou typické hnědé oříšky, které dozrávají koncem léta. Vyrůstají samostatně nebo častěji ve skupinách až po 5 kusech.

Obsahové látky

Oříšky obsahují asi 60 % tuku, okolo 19 % bílkovin, 5 % cukrů. Jsou značně energeticky vydatné. Jsou dobrým zdrojem fosforu a draslíku, také hořčíku a vápníku, obsahují železo, měď a další stopové prvky. Z ořechů mají nejvíce vitamínu E, také obsahují vitamíny B.

Čím prospívají

Lískové ořechy pomáhají při prevenci srdečních a oběhových chorob. Prospívají při neurózách, fyzickém vyčerpání, také uklidňují a zlepšují paměť.

Lískové ořechy v kuchyni

Ořechy jsou oblíbené hlavně ve sladké kuchyni, na ozdobu moučníků, do krémů, ale i pod maso, do omáček, salátů nebo do různých druhů nádivek, past a paštik. Oříšky také často naleznete jako součást různých cereálií či müsli a samozřejmě tvoří důležitou součást mléčných, bílých a někdy i hořkých čokolád.

Je však nutné je při konzumaci dobře rozmělnit (rozkousat), protože patří do skupiny obtížně stravitelných. To nejlepší z nich dostaneme do organismu, dopřejeme-li si je s medem.

Ořechy se nedoporučují při dietním režimu, protože obsahují hodně tuků a mají vysokou výživnou hodnotu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

  • 2013-04-15 08:09:42botanik |re