, které později přešlo do arabštiny." /> Lilek - Baklažán - Životní styl

Lilek - Baklažán

Lilek - Baklažán

Lilek jedlý čili baklažán pochází podle nespočitatelných dokumentů z východní Indie a dlouhé roky již patří k tradičním zeleninám např. v Řecku. Nicméně se také konzumuje v jiných zemích po celém světě. Předpokládá se, že jméno pochází z perského "badindjan", které později přešlo do arabštiny.

Do Evropy se lilek dostal ve středověku díky arabským obchodníkům. Nejdříve se pěstoval ve Španělsku a poté se rozšířil do dalších zemí. V současnosti se pěstuje po celém světě.

Po botanické stránce patří tato rostlina mezi lilkovité a je tedy příbuzná bramborám, rajčatům, paprice a tabáku. Pěstuje se pro podlouhlé plody s fialovou pokožkou a jemnou měkkou dužninou, které mohou dosáhnout váhy až 1 kg a délky až 30 cm. Lilek lze s úspěchem pěstovat jen v teplých a slunných polohách. Tepelné nároky má obdobné jako paprika. Na záhonech jej lze pěstovat jen ve zvláště teplých a chráněných polohách.

Čím prospívá

Konzumuje se dužina, která je bělavá s množstvím drobných světle hnědých semen. Plody obsahují velké množství vitamínů skupiny B, dále vitamíny A a C. Nejvíce hojným minerálem je draslík, dále obsahuje fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, sodík. Za zmínku stojí také jeho využití v Orientu, kde je s oblibou vyhledáván jako zaručené afrodiziakum.

Je vhodný jako dietní jídlo při žaludečních a střevních chorobách a při chorobách souvisejících s výměnou látkovou. Příznivě ovlivňuje obsah cholesterolu v krvi.

Konzumace

Lilek má příjemně kořenitě nasládlou chuť, která je vyhledávaná především labužníky. Jako strava je skvěle proměnlivý, může se připravovat jako smažený, plněný či dušený.

Náš tip: Grilovaný lilek s česnekem

Suroviny: 2 ks lilek, 4 lžíce olej, 2 lžičky sůl, 4 ks česnek ? stroužky, pepř

Příprava: Omyté lilky nakrájíme na plátky vysoké asi 1 cm a rozložíme na plochou mísu. Posypeme solí a necháme pustit tekutinu. Tu asi po hodině slijeme a plátky lilku osušíme. V oleji rozmícháme pepř a utřený česnek. Osušené plátky lilku rozložíme na horký gril a potřeme ochuceným olejem. Grilujeme z obou stran a potíráme. Grilovaný lilek podáváme jako přílohu k masu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: