Letní nápoje, které vás zchladí

Letní nápoje, které vás zchladí

V létě se mnohem častěji než jindy sháníme po nápojích, které nás dokážou osvěžit. V tomto článku vám přinášíme tipy na letní nápoje které jsou velmi chutné a poslouží jako "doplněk" pitného režimu pro vás i vaše děti.

Zdobení nápojů

Velmi zajímavě vypadá nápoj ozdobený malým špízem. Na plastovou jehlu napíchneme kousky ovoce různých barev, např. ananasu, broskve, koktejlovou třešničku, jahodu nebo čtvrt plátku pomeranče či citronu. Špíz položíme přes okraje sklenice.

Efektní ozdobou sklenice je cukrová krusta. Vytvoříme ji tak, že okraj sklenice potřeme citronem a sklenici namočíme do krystalového cukru.

Nápoj ve sklenici lze jednoduše ozdobit polovinou plátku citronu nebo pomeranče, který ze strany napíchneme na sklenici.

Jak na vícebarevné nápoje

Dvoubarevné nápoje jsou na pohled velmi efektní a přitom jejich příprava není složitá. Do sklenice vložíme kostky ledu, zalijeme prvým nápojem (např. pomerančovým džusem) a druhý nápoj (např. rybízový či hroznový mošt) doléváme opatrně po stěně sklenice nebo přes lžíci. Jen tak se nápoje nesmíchají.

Nápoje mohou být i vícebarevné. Hustší nápoj dáváme vždy na dno sklenice.

Barevné kostky ledu

Do ovocných nápojů můžeme připravit zajímavé kostky ledu. Nádobu na ledové kostky naplníme drobným ovocem nebo ovocem nakrájeným na malé kousky, popř. lístky máty či meduňky, zalijeme studenou vodou a dáme zmrazit.

Vodu můžeme nahradit džusem, čímž získáme barevné kostky ledu.

Naše tipy

Letní koktejl

Suroviny: 6 cl ananasové šťávy, 6 cl citrónového ledového čaje, 1 lžíce citrónového koncentrátu, perlivá voda. Na krustu: domácí ovocná šťáva, cukr. Na ozdobu: plátek citronu, máta.

Postup: Okraj vysoké sklenice namočíme do ovocné šťávy a cukru, abychom vytvořili krustu. Do sklenice poté nalijeme ananasovou šťávu, ledový čaj, citrónový koncentrát a vše lehce zamícháme. Sklenici doplníme perlivou vodou. Na okraj zapíchneme plátek citrónu a ozdobíme mátou.

Elixír svěžesti

Suroviny: 400 ml mléka, 1 banán, 2 lžíce medu, 10 ? 12 oloupaných mandlí, drcený led, lístky máty na ozdobu

Postup: Všechny suroviny kromě máty rozmixujeme a nalijeme do sklenic. Ozdobíme lístky máty.

Východ slunce

Suroviny: 300 ml jablečného džusu, 40 ml jahodového sirupu, 40 ml citronové šťávy, 100 ml perlivé vody, 2 plátky citronu, 2 jahody s lístky

Postup: Polovinu jablečného džusu nalijeme do nádobky na ledové kostky a dáme zmrazit. Kostky zmrazeného džusu rozdělíme do sklenic, zalijeme sirupem a citronovou šťávou. Po stěně sklenic nebo přes lžičku opatrně přilijeme zbylý jablečný džus a vodu. Na okraj sklenic zaklesneme plátek citronu a jahodu.

Oranžáda

Suroviny: 4 pomeranče, 2 citrony, 70 ? 100 g cukru, 1 l vody, 10 ? 15 kostek ledu

Postup: Z pomerančů a citronů vylisujeme šťávu. Společně s cukrem ji zalijeme studenou vodou a zamícháme. Nápoj podáváme s kostkami ledu a plátky citronu nebo pomeranče, popř. doplněný perlivou vodou. Ozdobíme lístky máty.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: