Léčivé rostliny ? trnka obecná (plod)

Léčivé rostliny ? trnka obecná (plod)

Trnka obecná (Prunus spinosa) je trnitý keř, bohatě větvený, dosahující až 3 m výšky. Bočné drobné větvičky jsou přeměněné v trny. Drobné bílé květy často pokrývají celé větve.

Trnka začíná kvést ještě před rozvinutím listů, které jsou malé, vejcovitého až elipsovitého tvaru. Plodem je kulatá, modročerně ojíněná, trpká peckovice.

Obsahové látky

Plody obsahují třísloviny, cukry, pektiny, vitamin C, organické kyseliny, barviva.

Čím prospívá

Plody se uplatňují při poruchách trávení spojených s průjmy. Užívají se při onemocněních močového měchýře a močových cest. Zevně k výplachům úst a hltanu při zánětlivých chorobách sliznic.

Sběr a sušení

Plody trnky trháme ručně na podzim v době plné zralosti (září, říjen) a zbavené stopek, úlomků větviček a listů. Ruce chráníme rukavicemi.

Plod trnky sušíme umělým teplem do teploty 40 °C. Vhodné je sušit plody na sítech ve vrstvě do 4 cm. Během sušení občas promícháme. Dobře usušené trnky jsou tvrdé, svraštělé, mají modročernou barvu a jsou nakyslé, trpké a svíravé chuti. Pokud plod zmáčkneme, nesmí mazat. Protože je plod poměrně těžký, balíme do polypropylenových nebo hustě síťovaných pytlů. Můžeme balit i do pevných papírových obalů.

Další využití

Z přezrálých plodů, často přešlých mrazem, se mohou připravovat povidla, které je ovšem nutné hodně sladit. Oblíbené je domácí trnkové víno, které má sytě rudou barvu a při použití kulturních kmenů kvasinek chuť velmi podobnou portskému.

Používají se i k dobarvování portského vína.

Ve Francii se nezralé trnky nakládají jako olivy. Může se z nich také vyrábět šťáva, sirup nebo marmeláda.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: