Léčivé rostliny ? smetanka lékařská

Léčivé rostliny ? smetanka lékařská

Smetanka lékařská (Taraxacum officinale) je nejen krásná, ale i léčivá. Věděli to už staří Řekové. V Číně ji znají od 7. stol našeho letopočtu, V Evropě se objevuje v herbáři až zhruba od roku 1480.

Lidově pod nejznámějším jménem jako pampeliška patří mezi tzv. mléčící rostliny ? při utržení roní bílou hořkou šťávu. Na silném dutém stvolu můžeme napočítat až dvěstě žlutých květů se zahnutými okvětními lístky. Její vejčité, kopinaté různě vykrojené listy vytváří velkou přízemní růžici. V prvním roce vytváří rostlina pouze tuto růžici, nekvete. Smetanka lékařská má největší léčivý účinek v době kvetu, tedy na jaře.

Kořeny smetanky lékařské sahají velmi hluboko do země (i do hloubky, kde již půda není zoraná), a proto je těžké tuto často plevelnou rostlinu úplně odstranit z místa, kde není žádoucí.

Čím prospívá

Sice má nepříjemnou intenzivní hořkou chuť, ale obsahuje spoustu důležitých látek. Hlavně na jaře dodá organismu potřebné vitamíny A, B, C i D. Navíc ještě minerály jako jsou vápník, draslík, železo, sodík, fosfor, hořčík a měď.

Pro velký obsah léčivých substancí se zařazuje mezi vysoce účinné léčivky. Příznivě ovlivňuje metabolismus ? povzbuzuje trávicí orgány a funkci jater, žlučníku, slinivky, střev i ledvin. Léčí hlavně choroby žlučníku a jater, ale také ekzémy a akné. Dále je prospěšná k tomu, aby z krve odstranila toxiny a další škodlivé látky, tedy je vhodná k pročištění organismu, má protizánětlivé účinky.

Kořen

Sbírá se na jaře v březnu nebo dubnu. Ještě před rozkvětem. Pečlivě se očistí a nastrouhá nadrobno. Na čaj se může použít čerstvý i sušený kořen. Pročisšťuje krev, napomáhá trávení, podporuje tok žluči, má antirevmatické účinky, pomáhá i při žlučníkových kamenech a žloutence. Silnější odvar má příznivý vliv na akné a ekzémy.

Čaj

Polévkovou lžíci kořene zalijeme půl litrem vody, krátce povaříme a necháme odstát. Pijeme po doušcích během dne. Čaj se může obohatit o jablečné listí, čekanku či dobromysl.

Mezi hlavní obsahové látky kořene patří nejen hořčiny a třísloviny, ale i organické a anorganické kyseliny, aminokyseliny, sacharidy (inulin), vitamin C a minerály, hlavně mangan a draslík.

Stvol

Čerstvé stvoly květů pomáhají rozpouštět žlučové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Pomáhají také při cukrovce.

Listy

Sbírají se po celou dobu vegetace. Opět pozitivně ovlivňují trávení, ale používají se také při obtížích se srdcem a při nemocech močového ústrojí. Z listů se připravuje zdravý jarní salát. Zejména mladé jarní lístky jsou plné vitamínu C, kterého má náš organismus po zimě nedostatek. Tyto mladé chutné lístky se používají do zeleninových salátů. Pampeliškové lístky se mohou i pokrájet jako koření do polévky. Lístky můžeme i nasušit a používat je k přípravě pročišťujícího čaje.

Jarní salát I.

Mladé listy smetanky nakrájíme nadrobno, přidáme trochu mladé pokrájené cibule, špetku soli, cukru, trochu octa a oleje, a dolijeme vodou (zálivku stejnou jako na hlávkový salát ? si můžeme připravit zvlášť). Nejchutnější je dobře vychlazený.

Jarní salát II.

Mladé listy smetanky podle potřeby důkladně propereme v tekoucí vodě a natrháme je na menší kousky, cherry rajčátka rozčtvrtíme a přidáme je k lístkům, zakapeme citronovou šťávou a vmícháme jogurt (smetanu) dochucenou solí a pepřem.

Květ

Z něj se vaří med, který výborně chutná, ale také pomáhá při nachlazení a jarní únavě. Z pampelišek se dá dokonce vyrobit i víno. Při sběru květů pro další zpracování však pamatujme, že musí pocházet z co nejčistší přírody.

Pampeliškový med

Suroviny: 250g pampeliškových květů bez stopky, 1,5 l vody, 1 pomeranč, 1 citron,1,5 kg krystalového cukru

Postup: Květy zbavíme zeleného zákrovu, propereme, přelijeme vroucí vodou a necháme přikryté do dalšího dne. Pak scedíme přes plátýnko a vymačkáme. Do nálevu přidáme pomeranč a citron, oloupané a zbavené jader, pokrájené na kostky, cukr a vaříme do zhoustnutí. Teplý nalijeme do skleniček, nesterilujeme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: