Léčivé rostliny - růže šípková

Léčivé rostliny - růže šípková

Růže šípková (Rosa canina) někdy nazývaná též planá růže nebo zkráceně šípek je planě rostoucí keř s převislými větvemi a s hustými hákovitými ostny. Řapíkaté listy jsou pěti až sedmičetné, vejčitého až elipsovitého tvaru s okraji ostře pilovitými.

Květní kalich se většinou skládá z pěti světle růžových korunních lístků. Kvete od května do července. Plodem jsou nažky uzavřené ve zdužnatělé češuli (šípek).

Obsahové látky

Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C. Kromě toho obsahují i vitamíny B1, B2, vzácný vitamín P, vitamín K, pektiny, třísloviny, organické kyseliny a silice.

Čím prospívá

Čaj připravovaný z šípku se nejčastěji používá při nachlazení, někdy také jako močopudný prostředek. Čaj se doporučuje v případě větší potřeby vitamínu C, např. na jaře, v těhotenství, při kojení. Neslazený čaj je vhodný pro diabetiky. Při delším užívání šípky snižují hladinu cholesterolu v krvi. Používáním šípků v jakékoliv formě zvyšujeme obranyschopnost našeho organismu, a preventivně se tak chráníme před infekčními chorobami.

Sběr a sušení

Šípky se sbírají ručně (v rukavicích) za suchého a slunečného počasí hned jakmile začnou zrát. V té době je obsah vitamínu C nejvyšší a po dozrání opět klesá. Sbíráme jen červené a tvrdé šípky. Z šípku odstraňujeme zbytky stopek. Po prvních mrazících šípky nesbíráme.

Šípky sušíme co nejrychleji (pomalu sušené plody ztrácejí většinu vitamínu C a plesniví) v tenké vrstvě na dobře větraném místě. Vhodná jsou zejména síta, kde k plodu může vzduch ze všech stran. Dosušujeme umělým teplem nepřevyšujícím 60 °C. Pozor ? při vysoké teplotě se šípky připalují a černají. Takové je třeba vyřadit. Sušení urychlíme namáčknutím plodu. Dobře usušené plody mají červenou barvu a při zmáčknutí praskají.

Šípky v kuchyni

Šípky můžeme použít čerstvé i sušené. Je možné z nich připravit sirup, šípkový čaj, míchané čajové směsi, zavařeninu, domácí víno, šípkový protlak, dokonce se přidávají do koření a je možné z nich připravit chutnou omáčku k masu.

Příprava šípkového čaje

Asi 10 g rozdrcených šípků necháme vyluhovat 1 hodinu v 0,5 litru studené vody. Pak přivedeme šípky ve vodě k varu a necháme je luhovat další čtvrthodinu. Před pitím výluh scedíme. Je také možné nechat šípky luhovat přes noc ve studené vodě a před pitím ohřát na teplotu přibližně 80 °C. V žádném případě bychom šípky neměli dlouho vařit, protože pak dochází ke ztrátám vitaminu C.

Něco navíc

Šípková růže byla používaná již ve starověkém Řecku a Římě. Růže byla zasvěcena bohyni Afrodité. Růžové květy se staly symbolem lásky, touhy a něhy, také ale mlčenlivosti a mládí. Okvětní lístky se používaly do koupelí, korále ze šípků měly přitahovat milovanou bytost a chránily před zlem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: