Léčivé rostliny ? přeslička rolní

Léčivé rostliny ? přeslička rolní

Přeslička rolní (Equisetum arvense) je vytrvalá rostlina s jarními a letními lodyhami a dlouhým článkovaným oddenkem. Jarní plodné lodyhy vyrůstají z oddenku (březen?duben), jsou rýhované a rozdělené na články, ukončené výtrusnicovým klasem.

Jsou 10 až 20 cm vysoké a nerozvětvené. Barvu mají žlutou nebo narůžovělou. Po vyprášení výtrusů jarní lodyha odumře a na tom samém místě se vytvářejí neplodné letní lodyhy. Letní lodyhy jsou hranaté, rýhované, barvy zelené. Dosahují výšky 10 až 60 cm a jsou přeslenitě větvené.

Obsahové látky

Obsahuje zejména kyselinu křemičitou, saponiny, equisetonin, flavonové glykosidy, hořčiny, pryskyřice, organické kyseliny, kyselina equisetová (akonitová), silice, třísloviny a stopy alkaloidů.

Čím prospívá

  • Přeslička rolní je silně močopudná, takže je i schopna rozpouštět ledvinové kameny a písek v močových cestách. Používá se při zánětech močových cest.
  • Podporuje tvorbu bílých krvinek a přirozené hojivé procesy při infekčních chorobách.
  • Je vhodná při plicní tuberkulóze a chronickém zánětu průdušek.
  • Zastavuje krvácení z ran, hemeroidů, pomáhá při krvácejících vředech, vykašlávání a zvracení krve.
  • Preventivně působí proti otravám olovem, těžkými kovy.
  • Hodí se k zlepšení kvality pokožky, nehtů a vlasů, protože obsahuje velké množství křemíku.
  • Zevně se přeslička užívá v koupelích a bylinných obkladech při špatně se hojících ranách a vředech a ke kloktání při zánětu mandlí nebo dásní.

Přesličkový čaj

1 vrchovatou lžičku přesličky spaříme ve 1/4 l vody, necháme vyluhovat a poté podáváme. Doporučuje se pít jednou denně.

Sběr a sušení

Sbíráme zásadně jen přesličku rolní a pouze zelenou nať, ne jednoduché jarní lodyhy. Přeslička lesní, bahenní ani jiné druhy do sběru nepatří. V řídkých porostech seřezáváme nať nožem, v porostech čistých a hustých srpem. Pokud přesličku trháme ručně, odstraňujeme zčernalé spodní části lodyhy a případné kořeny, které se snadno vytrhávají i s natí.

Nať přesličky sušíme rychle, nejlépe v průvanu, v max. 8 cm silné vrstvě. Opatrně převracíme, aby se nať nepřelámala. Správně usušená přeslička si ponechává svoji zelenou barvu. Nedosušená nebo špatným způsobem sušená nať tmavne a plesniví. Se sušenou přesličkou zacházíme opatrně, netěsnáme ji příliš, neboť se snadno drolí.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: