Léčivé rostliny ? podběl lékařský

Léčivé rostliny ? podběl lékařský

Podběl lékařský (Tussilago farfara L.) je velice známou bylinou v našich krajích a jeho použití pro léčebné účely má u nás dlouhou tradici. Je to nenáročná rostlina, která se vyskytuje nejen v Evropě, ale i v některých částech Afriky a Asie.

Je to vytrvalá bylina, až 20 cm vysoká s dlouhými, dužnatými a plazivými oddenky, ze kterých vyrůstají v březnu a dubnu květonosné šupinaté lodyhy zakončené citronově žlutými květy. Při nepříznivém počasí a na noc se úbory zavírají. Plod je válcovitá nažka, nesoucí na horním okraji věneček chmýru. Teprve po odkvětu vyrážejí z listových pupenů na oddenku dlouze řapíkaté listy, vytvářející řídkou listovou růžici.

Čím prospívá

Rostlina obsahuje sliz, taniny, inulin, zinek, hořčiny, rutin, draslík a také vápník. Obsahují též v hojné míře zinek, který je vysoce hojivý, proto se používají k přikládání na kožní boláky a chronická poranění.

Použití

Odvar z květů pomáhá při dráždivém kašli a kataru a při kašli spojeném s nachlazením nebo chřipkou. Odvar z listů je vhodný při rýmě, chřipce a astmatu. Často se používá ve směsi, např. s heřmánkem, jitrocelem nebo lékořicí. Protože jsou čerstvé listy podbělu plné vitamínu C, můžeme z nich připravit salát či špenát. Po zdravotní stránce jsou listy bohatší na účinné látky, než květy.

Odvar z květů: 25 g bylin, 500 ml vody, doba varu je asi 10 ? 15 min. Pokud máme usušené listy, můžeme čaj připravit z dílu květů a dílu listů. Stejně jako u jiných bylinek i tady platí, že čaj z podbělu je dobré pít pouze při obtížích, nikoliv dlouhodobě a bezdůvodně.

Sklizeň

Květy podbělu se sklízejí velice jednoduše odštípnutím dvěma prsty ze stonku. Vadnoucí nebo překvetlé květenství nikdy nesbíráme. Nasbírané květy nikdy nestlačujeme. Sušení musí probíhat rychle, aby se předešlo jejich černání. Sušíme je v dobře větrané místnosti rozložené na sítech nebo papíře a uskladňujeme v uzavíratelné nádobě pro pozdější použití.

Listy otrháváme ručně, sbíráme pouze listy nepoškozené a zcela zdravé, listům se skvrnami se vyhýbáme, neboť během sušení hnědnou. Sušíme v malém množství v průvanu v jednoduché vrstvě. Po usušení by se měly ihned uskladnit ve vhodné nádobě, často se totiž doslova rozpadají na drobné části.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: