Léčivé rostliny ? ostružiník křovitý

Léčivé rostliny ? ostružiník křovitý

Ostružiník křovitý (Rubus fruticosus) je trnitý keř rozličného vzrůstu. Lodyhy mohou být jak vystoupavé a vzpřímené, tak i plazivé a poléhavé. Tam, kde se pruty dotýkají země, snadno zakořeňují.

Nepárovité troj- až sedmičetné listy na rozdíl od maliníku nebývají na rubové straně běloplstnaté. Květy ostružiníku bývají bílé nebo zbarvené do růžova. Kvete v červnu až srpnu. Souplodí ostružiníku je tvořeno z 20?50 malých peckoviček a v době zralosti opadává spolu s květním lůžkem.

Obsahové látky

Ostružiny obsahují hodně vitamínu A, třísloviny, flavony, organické kyseliny, cukry, stopy silice a řada dalších látek.

Čím prospívá

Působí močopudně, staví krvácení a průjem. Používá se při střevním kataru, žaludečních potížích. Utišuje kašel a čistí krev při kožních vyrážkách. Vně se používá jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny a k přípravě koupelí při kožních onemocněních (vyrážky).

Z fermentovaných listů se připravuje čaj.

Sběr a sušení

Sbíráme listy ze všech druhů ostružiníku. Listy sdrhujeme zdola nahoru, ruce chráníme rukavicemi. Z listů odstraňujeme dlouhé stopky.

Listy sušíme v tenké vrstvě na stinném místě, přičemž je třeba odstraňovat listy zahnědlé nebo nažloutlé. Pokud sušíme teplem umělým, teplota nesmí přesáhnout 50 °C. Listy můžeme před sušením pomačkat, lépe prosychají.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: