Léčivé rostliny ? máta peprná

Léčivé rostliny ? máta peprná

Máta peprná (Mentha piperita) je u nás jednou z nejčastěji pěstovaných bylinek. Pěstuje se téměř po celém světě jako koření i jako léčivka. Běžně se rozlišuje kolem 15 druhů máty, ale většinou mají na náš organismus stejné nebo velmi podobné účinky. Nejznámější a nejrozšířenější je právě máta peprná.

Její nejběžnější užití ve formě velmi lahodného čaje má dlouhou tradici, nejen díky chuti a vůni, ale i pro velice blahodárné účinky na naše tělo.

Máta peprná je mrazuvzdorná bylinná trvalka. Dorůstá do výšky osmdesát centimetrů a neomezeně se rozrůstá všude kolem. Malé světle nachové listy vyrůstají v létě v koncových oválných květenstvích. Aromatické listy mají zelenou barvu s tmavohnědým nádechem a mají výraznou peprmintovou chuť a vůni. Květy chutnají jako peprmintový bonbon.

Obsahové látky:

1 ? 2 % silice, v níž je přes 50 % mentholu, dále jeho estery s kyselinou octovou, přes 10 % menthonu a dalších asi 40 složek. Poměr těchto látek je dosti proměnlivý a má vliv na kvalitu drogy. Estery mentholu a jasmonu dodávají droze žádané aromatické vlastnosti, naopak menthofuran, jehož obsah se zvyšuje při napadení rzí mátovou (Puccinia menthae), je nežádoucí. Dále jsou v nati obsaženy třísloviny (5 ? 10 %) a hořčiny.

Čím prospívá

Při vnějším použití je výborná jako odvar na výplachy při bolestech zubů a dásní, přičemž zpříjemňuje a čistí dech. Čerstvé mátové lístky je možno přidat do vody na koupel, protože má osvěžující účinky.

Máta celkově podporuje trávení a má uklidňující účinky na náš metabolismus, pomáhá proti bolestem trávicího traktu.

Mátový čaj je velmi vhodný při nachlazení, chřipce a jiných chorobách dýchacích cest, protože má protizánětlivé a dezinfekční účinky a obsažený mentol usnadňuje dýchání. Proto jsou i inhalace mátového nálevu nebo éterického oleje velmi vhodným doplňkem v boji proti respiračním onemocněním.

Pití i inhalace mátového nálevu působí jako uklidňující prostředek při psychických výkyvech, stresu, bolestech hlavy a při nespavosti z pocitu napětí. Mátové silice nám dokáží občerstvit hlavu, zlepšit soustředění a zvednout náladu.

Pěstování máty

Původem máta peprná pochází z Anglie. V dnešní době neroste jen samovolně v přírodě, ale lidé si ji pěstují v zahradách, truhlících a květináčích. Ze semen nevyrostou obvykle životaschopné rostlinky, proto je nejlepší ji množit kořenovými řízky a to nejlépe na jaře či na podzim. Další možností množení vzrostlých rostlin je rozdělením kořenů. Aby měly listy co nejlepší chuť, aroma a nejvyšší obsah silice, vysazujeme je na plné slunce a do dobře zavodněné a úrodné půdy. Jako léčivka se máta peprná sklízí v létě, nejlépe však již v květnu.

Sběr a sušení

Můžeme sbírat jednotlivé lístky nebo celou nať. Listy se dají sklízet průběžně během celé doby vegetace, celá nať pak nejlépe těsně před rozkvětem. Sklízí se v červnu a červenci, někdy ještě v srpnu, ale vždy jen za slunného počasí, nejlépe v poledních hodinách.

Suší se ihned po sběru (snadno se zapaří!) v tenké vrstvě v dobře větrané místnosti nejlépe při teplotě 20 ? 30 °C. Při sušení v troubě či sušičce by teplota neměla překročit 40°C, aby nedocházelo ke ztrátám silice. Sušenou drogu skladujeme v dobře uzavřené nádobě a dále používáme na čaje a nálevy nebo jako koření.

Sušená droga ze samotných listů má v poměru s celou natí o něco více účinných látek, přesto je těchto látek ve stonku stále vysoké množství, a proto se vyplatí sbírat celou nať.

Máta v kuchyni

Máta není jen bylinkou používanou za účelem léčení. Můžeme si s ní ochutit saláty, pečené a grilované masové pokrmy a ryby, dá se použít do dresingů a omáček, bylinkového másla, k ochucení rýže nebo kuskusu. Může být doplňkem pokrmů ze skopového masa, ve středomoří se přidává hlavně do salátů, k rybám a plodům moře, její použití k dochucování pokrmů je po celém světě hodně rozmanité. Mátové bonbóny, čokoládové náplně, likéry a jiné sladké libůstky nejde opomenout.

Přidává se do různých moučníků, používá se do velmi oblíbeného nápoje Mojito. Máta je výborná při zdobení pokrmů, ať už pohárů, salátů či masa. Užívání máty je neškodné, můžeme ji pít dlouhodobě v čajových směsích, bez vedlejších účinků. Pokud však mátu pijeme samostatně, je dobré každých deset dní udělat týdenní pauzu.

Naše tipy

Mátový čaj

Suroviny: 3 lžíce mátových lístků, 2 lžíce čaje, 1 l vody, cukr

Postup: Mátové lístky a čaj nasypeme do zahřáté konvice. Zalijeme vodou přivedenou k varu a necháme 3 až 4 minuty vyluhovat. Potom čaj přecedíme do šálků nebo do silnostěnných pohárů a podle chuti osladíme. Povrch ozdobíme lístky máty.

Mojito orange

Suroviny: 40 ml bílého rumu, 1 limetka, 10 lístků máty, 3 lžičky třtinového cukru, 4 plátky pomeranče, perlivá minerálka

Postup: Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, pomeranč, mátu, třtinový cukr a rozmačkáme. Po okraj sklenice nasypeme drcený led, nalijeme světlý rum a dolijeme perlivou minerálkou. Podáváme s brčkem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: