Léčivé rostliny ? kopřiva dvoudomá

Léčivé rostliny ? kopřiva dvoudomá

Kopřivy známe všichni a většina z nás k nim nemá nijak zvlášť vřelý vztah. Nepříjemné popálení, které nás při střetu s touto rostlinou čeká, na sympatiích nepřidá. Přesto ? pokud ji budeme umět využít ? může se kopřiva stát chutným pokrmem a dokonce i lékem.

Jarní měsíce jsou ideální pro sběr kopřiv. Ideální období je od března do května, to je kvalita rostlin nejvyšší. Poté již obsahuje nadměrné množství dusičnanů. Druhým obdobím je září, sbíráme ale jen mladé výhonky.

Historie

O kopřivu se lidé zajímali od pradávna. Provázela ji schopnost odehnat zlé duchy a čarodějnice. Z tohoto důvodu se přidávala do potravy domácím zvířatům, hlavně dobytku. Také se používala proti hadímu uštknutí. Další, ne tak známý, význam měla kopřiva při určování, zda zesnulý člověk je opravdu mrtvý. Pokožka živého člověka totiž při kontaktu s kopřivou zčervená, u nebožtíka se neobjeví reakce žádná.

Staří Římané se kopřivou šlehali, jednak aby se zahřáli a jednak aby si vyléčili revma. Z tohoto důvodu údajně přivezli kopřivu do střední Evropy a do Velké Británie.

Charakteristika

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je vytrvalá bylina pokrytá žahavými chlupy, které obsahují aminy acetylcholin, histamin a serotonin. Dosahuje výšky 50?150 cm. Má dlouhé, plazivé oddenky a přímé, čtyřhranné lodyhy. Listy široce vejčité až kopinaté, na okraji pilovité, tmavě až šedavě zelené. Květy jednopohlavné, jednodomé nebo dvoudomé. Plody jsou šedavé až světle hnědé nažky.

Výskyt

Kopřiva roste ve vlhkých lesích na půdách bohatých dusíkem (nitrofilní druh), hlavně tam, kam je splavována dobrá prsť. Dále se vyskytuje u lidských příbytků v plotech a příkopech nebo na rumištích či podél znečištěných vodních toků. Je domovem v nížině, ale stoupá i vysoko do hor.

Původně se vyskytovala pouze po celé Evropě, na východ do západní Sibiře a Íránu, dnes se její výskyt rozšířil po celém světě ? výjimkou je tropická Afrika a některé oblasti Jižní Ameriky.

Důležité látky

Mladé kopřivy jsou bohaté na vitamíny a minerály. Má vysoký obsah vitaminu C a tento pomáhá zajistit, aby tělo železo, které se v kopřivě nachází, řádně absorbovalo.

Listy obsahují až 1% chlorofylu, dalšími účinnými látkami jsou kyselina křemičitá, třísloviny, zmíněné aminy, karotenoidy, vitamin B1, kyselina pantotenová (B6), glukokininy, sacharidy (např. arabinóza, galaktóza, glukóza, manóza) a kyselina mravenčí.

Kopřiva jako lék

Kopřiva může být dobrým pomocníkem při nejrůznějších obtížích. Působí močopudně, pomáhá zastavit krvácení, je účinným prostředkem proti revma a proti zánětům.

Použít ji můžeme při chudokrevnosti, kojícím maminkám zase pomůže zvýšit tvorbu mateřského mléka. Je vhodná proti jaterním a žlučníkovým onemocněním.

Další využití

V kosmetice

Kopřiva je vynikající a účinný prostředek na mastnou pleť. Dokáže ji pročistit a dodat chybějící látky.

Prostředek vlasy

Kopřiva také působí blahodárně na vlasy. Chceme-li pokrývce naší hlavy dodat vitaminy, můžeme postupovat takto: 4?5 vrchovatých dvouhrstí čerstvé nebo sušené kopřivy dáme do 5 l studené vody a pomalu zahřejeme k varu. Necháme ještě 5 minut vyluhovat. Vzniklou tekutinou opláchneme vlasy po každém umytí.

Naše tipy

Tinktura

Vykopaný oddenek kopřivy důkladně očistíme ve vodě, nadrobno nakrájíme a naplníme do láhve až po hrdlo. Poté zalijeme 30?40% alkoholem a necháme stát 14 dnů na teplém místě.

Jarní kopřivová kůra

8 ? 10 výhonků kopřiv bez květů (dlouhých asi 10 cm) krátce povaříme v půl litru vody. Po 10 minutách scedíme, podle chuti osladíme medem a denně popíjíme během jednoho až dvou měsíců.

Špenát z kopřiv

Suroviny: 1 kg kopřivových listů, 2 vejce, 80 g sádla, 1 velká cibule, 50 g hladké mouky, 2 lžíce mléka, 3 stroužky česneku, sůl.

Postup: Kopřivy důkladně omyjeme, spaříme vroucí vodou a asi 10 minut povaříme. Pak je scedíme a nasekáme nadrobno nebo umeleme. Na sádle zpěníme nasekanou cibuli, přisypeme mouku a připravíme zlatavou jíšku. Přidáme kopřivový protlak a krátce podusíme. Špenát ochutíme česnekem utřeným se solí, vmícháme do něj vejce a nakonec zjemníme mlékem. Podáváme s vařenými brambory a sázeným vejcem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: