Léčivé rostliny ? jitrocel kopinatý

Léčivé rostliny ? jitrocel kopinatý

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je vytrvalá rostlina s úzkými kopinatými listy, zúženými v řapík, které vytvářejí přízemní růžici. Stvol dorůstající výšky až 40 cm je ukončen krátkým vejčitým až válcovitým klasem drobných květů. Plodem je dvousemenná tobolka. Jitrocel kvete od května do září.

Jitrocel kopinatý patří k osvědčeným a dlouho známým léčivým rostlinám. Staří Řekové tuto rostlinu pojmenovali sedmižeberní, neboť jitrocel kopinatý má opravdu sedm žeber. Řekové i Římané ho hojně používali při oparech, kožních infekcích, ale také jako protijed při pokousání vzteklinou napadeným psem. Jitrocel obvykle roste u cest a stezek, což ho předurčilo stát se bylinkou poutníků už ve středověku.

Obsahové látky

Obsahuje hlavně slizové látky. Dále enzymy, třísloviny, vitamin C, hořčiny, kyselina křemičitá a draselné soli

Čím prospívá

  • Má široký rozsah účinnosti, protože chrání sliznice, mírní dráždění ke kašli, rozpouští hleny, brzdí rozmnožování bakterií a působí protizánětlivě.
  • Používá se při kašli, katarech horních dýchacích a zánětlivých onemocněních dutiny ústní a hltanu.
  • Užívá se při ženských obtížích a silné menstruaci.
  • Zevně se rozmačkaných čerstvých jitrocelových listů užívá na obklady při ekzémech, špatně hojících se a zanícených ranách, na spáleniny.
  • Čerstvá šťáva z listů se používá na hmyzí bodnutí ? mírní nepříjemné pálení a zmenšuje otok.

Dávkování: 1 kávová lžička na šálek nálevu.

Sběr a sušení

Listy jitrocele sklízíme ještě před nárůstem květního stvolu. Jednotlivé listy trháme ručně, pokud je porost bohatší, je možné použít srp nebo nůž. Květní stvoly (pokud jsou) odstraňujeme. Sklízet je možné i vícekrát v roce, protože dorůstají nové listy. Nesbíráme však při výskytu rosy nebo po dešti, protože vlhké listy rychle černají. Sklizený list jitrocele se snadno zapařuje, proto jej co nejrychleji dáváme sušit.

Před sušením listy dobře přebereme, odstraníme veškeré příměsi, starší nebo poškozené listy.

Sušíme v dobře větraných místnostech v tenké vrstvě do 5 cm. Pokud list sušíme dlouho, tmavne. Je možné předsoušet na slunci, pak se dosuší ve stínu na vzdušném místě nebo sušíme teplem umělým do 40 °C. Listy během sušení neobracíme, nebo jen velmi opatrně. I během sušení se jitrocel velmi snadno zapařuje a hnědne. Dokonale suchý list má zelenou barvu a je drolivý, proto s ním při manipulaci zacházíme šetrně.

Použití v kuchyni

Čerstvé listy můžeme využít i v kuchyni ? posekané se hodí do salátů a polévek, spařené k přípravě různých závitků, dají se i smažit.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: