Léčivé rostliny ? bez černý

Léčivé rostliny ? bez černý

Bez černý (Sambucus nigra) patří mezi nejznámější léčivé rostliny. Od středověku byl opředen celou řadou pověr. Vysazování bezu kolem stavení mělo od něj svým zápachem odpuzovat hmyzí škůdce a myši.

Bez je keř dosahující výšky až 8 m. Má větve vyplněny bílou vatovitou dření, kůra mladých větví je hladká, zelená, později šedavá až hnědá. Lichozpeřené listy mají podlouhlý tvar. Drobné žlutobílé kvítky jsou uspořádány do bohatých vrcholíků. Plody tvoří černofialové kulovité peckovice, lidově nazývané bezinky. Bez kvete od května do června.

Obsahové látky

Květy obsahují flavonoidy (rutin, isokvercitrin, kvercitrin), deriváty kyseliny kávové (chlorogenová kyselina), silice, mastné kyseliny. Plody obsahují flavonoidy, organické kyseliny (jablečná, citrónová), sacharidy, silice, vitamín A a C, anthokyany.

Čím prospívá

Všechny části rostliny mají léčivé účinky a v minulosti se s nimi léčilo téměř všechno.

Přípravky z květů se používají při infekčních nemocech, ekzémech, onemocněních dýchacího systému (zánět průdušek, zápal plic, tuberkulózní kašel). Příznivě ovlivňuje metabolismus, napětí svalů a pružnost cév. Také působí na snížení horečky a usnadňuje pocení. Používá se proto při horečnatých onemocněních z nachlazení. Proti zácpě pomáhá kaše z čerstvých bobulí. Sušené bobule působí naopak proti průjmu a lze z nich připravit kaši a odvar. Šťáva z plodů je účinná při zánětech periferních nervů (ischias, bolesti v páteři, působí blahodárně při léčení migrén). Čerstvé listy se používají při kožních onemocněních, hemeroidech, revmatismu, artritidě (zábaly) nebo se z nich připravuje čaj na pročištění krve i pokožky.

Bez se používá i při žaludečních, střevních a jaterních onemocněních, zánětech ledvin a močového měchýře, má močopudný účinek.

Sběr a sušení

Květy se sbírají za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím. Je nutno je sušit rychle, aby nezhnědly. Nejlépe se suší rozprostřené na papíru (stopkou nahoru) nebo zavěšené na provaze v průvanu. Je možné použít i tepla umělého do 40 °C. Nikdy květ nesušíme na přímém slunci. Správně usušené bezové květy mají světle žlutou barvu a typickou příjemnou vůni.

Plody se sbírají za plné zralosti. Nesbíráme zelené a nezralé plody. Trháme pouze za sucha. Plody se suší rozprostřené na drátěných sítech nebo zavěšené na provaze na slunci. Pokud sušíme umělým teplem nesmí teplota přesáhnout 50 °C. Po usušení je třeba plody přečistit na sítech a odstopkovat. Správně usušené plody se neslepují a nebarví ruce.

Pozor: čerstvé plody jsou mírně jedovaté, sušením se tato vlastnost ztrácí.

Použití v kuchyni

Z plodů bezu se připravuje bezinkové víno, zavařeniny, povidla, šťáva či likéry, někdy se užívají i k dobarvování vína a jiných potravinářských výrobků, v minulosti se užívaly i k barvení látek. Květy se užívají k přípravě nápojů, lze je i pojídat smažené.

Bezinkové víno z povařených bezinek

Postup: Bezinky na vodní lázni povaříme a vylisujeme šťávu. Na litr šťávy dáme litr vody, 500 g cukru a 10 g kvasnic. Vylisované zbytky bezinek můžeme ještě jednou vyluhovat jedním litrem vody, do které dáme ještě 250 g cukru a přidáme do moštu. Kvašení trvá asi 14 dnů a potom lze víno stočit. Je-li bezinkové víno dobře prokvašené a všechen cukr je zkvašený na líh, je takové víno vhodné i pro nemocné cukrovkou.

Řízky z bezinek ? kosmatice

Suroviny: 3 vejce, trochu soli, trochu vegety, 2?3 lžíce mléka nebo smetany, hladká mouka podle potřeby.

Postup: Z vajec, mléka, soli a mouky vyšleháme husté jemné těstíčko. Na smažení vybíráme polorozvinuté květy bezu. Nejprve je dobře opereme, necháme okapat, namočíme do hladké mouky a potom ponoříme do těstíčka. Smažíme ve vysoké vrstvě, nejlépe rostlinného tuku. Ke kosmaticím se podává bramborová kaše a zeleninový salát. Pro děti můžeme udělat i ze sladkého těsta podobně jako omelety. V tom případě posypáváme kosmatice skořicovým cukrem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: