Kvásek a kváskový chléb

Kvásek a kváskový chléb

Kváskový chléb se peče už asi 5000 let. Z počátku se zřejmě jedla zrnka obilí jako obilná kaše. Buď se zrnka obilí drtila ? mlela mezi kameny ? nebo se ještě předtím pražila. Při smíchání s vodou kaše kvasila a při ohřevu na ohni vznikly nadýchané (nakvašené) placky ? chléb.

Tradiční chléb se pekl bez použití jakéhokoli droždí. Kvásek vznikal jen z mouky a vody a byl uchováván po generace. Vždy po pečení chleba se na dně necek nalila troška vlažné vody, aby spící kvásek oživnul. Když kvásek nabobtná, přisype se k němu mouka a vše se důkladně promíchá. Těsto se pak nechá kynout.

V čem je kváskový chléb lepší

Chléb z kvásku je lépe stravitelný. V mouce je totiž přítomna kyselina fytinová, která může spolu s dalšími minerály vytvářet těžce vstřebatelné sloučeniny ve střevech a zároveň odvádět z těla minerální látky. Kváskový chléb je ale bez droždí, takže musí déle kynout a kyselina fytinová se v něm rozloží lépe.

U chleba z droždí probíhá kynutí rychleji, což způsobuje, že se fytin nestačí dostatečně rozložit. Pak zatěžuje organismus a odvádí z těla důležité minerální látky, jako je vápník, zinek nebo hořčík.

Přednosti kváskového chleba

  • Čistí krev (vhodný pro osoby trpící akné, ekzémy, lupénkou).
  • Vyživuje nervový systém.
  • Posiluje svalový systém (vhodný pro dospívající děti, sportovce).
  • Upravuje trávení (nezpůsobuje nadýmání a zácpy).
  • Chléb upečený s pomocí kvásku má příjemnou nakyslou chuť. Uchovává se v čisté utěrce z přírodního materiálu (len, bavlna).

Založení kvásku

  • 1. den ? smícháme 100 g žitné mouky s vlažnou vodou a vytvoříme kašovité těsto, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo.
  • 2. den ? kontrola, jestli už je nakyslý, promícháme.
  • 3. den ? přidáme 100 g mouky.
  • 4. den ? těsto by mělo být nakyslé, tvořit bublinky a vonět příjemně, výrazně jako kvásek.

Uchování kvásku

Kvásek uchováváme sušený a pro přípravu chleba jej oživíme vlažnou vodou nebo jej uchováváme v chladničce ve sklenici s přístupem vzduchu.

Je důležité si při výrobě chleba vždy část kvásku nechat, přidat mouku a vlažnou vodu, nechat ho rozmnožit a pak ho uschovat.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: