Kvajáva

Kvajáva

Kvajáva (Psidium guajava) patří do čeledi myrtovitých. Pochází pravděpodobně z tropických oblastí jihoamerický z Brazílie nebo Mexika. Dnes se rozšířila i v subtropických zemích bez mrazů. Nejvýznamnější plantáže jsou v Jižní Africe, Jižní a Střední Americe, v Kalifornii, na Floridě, v Indii a Thajsku.

Jde o tropický až polotropický keř nebo strom 3?10 m vysoký s hnědavě červenou až šedohnědou odlupující se kůrou. Plod je kulovitá, oválná nebo hruškovitá bobule, až 12 cm dlouhá. Pokožka je zelenavá až slámově žlutá, povrch hrbolatý nebo hladký a lesklý. Dužina je šťavnatá, žlutavě bílá, růžová až tmavě červená, chuť sladká se zvláštní příchutí, vonná. Chutí připomíná fíky a hrušky. Uvnitř dužiny se skrývá množství drobných tvrdých semínek.

Obsahové látky

Plody mají 10?15 % cukrů, až 5 % vlákniny, provitamín A, vitamíny skupiny B a vyznačují se mimořádně vysokým obsahem vitamínu C (200?300 mg/100 g). Kromě toho obsahují i množství draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku.

Kvajáva v kuchyni

Nevýhodou kvajávy je však výrazně krátká doba skladovatelnosti. Plody jsou velmi citlivé na otlak. Což je také důvod, proč se téměř neobjevují na našem trhu.

Plody se konzumují především čerstvé jako dezert, rozříznuté na čtvrtiny, pokapané citrónovou šťávou. Pojídají se včetně semen. Slouží také k zpracování na šťávy, želé, džusy, sirupy nebo se konzervují v cukerném nálevu. Používají se i na saláty, pudinky, zmrzliny a dětskou výživu. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C se plody kvajávy používají jako přísady do jiných šťáv na tento vitamín chudých a k aromatizaci. Plody jsou vhodné pro výrobu marmelád a kompotů. Významné je rovněž využití při výrobě likérů.

Náš tip - Kvajávový dezert

Suroviny: 300 g kvajávy, 1 kelímek bílého jogurtu, 250 g měkkého tvarohu, cukr dle potřeby, vlašská jádra na zdobení.

Příprava: Oloupanou kvajávu prolisujeme a našleháme s bílým jogurtem a s tvarohem. Hladký krém podle chuti osladíme, naplníme do pohárů a dáme do ledničky vychladit. Před podáváním posypeme dezert nasekanými ořechy a ozdobíme kousky ovoce.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: