Kustovnice čínská

Kustovnice čínská

Kustovnice čínská (Lycium chinensis) je keř, který roste planě v severních a západních oblastech Číny a Japonska. Dorůstá výšky 1?3 metrů a plodí oranžovo-červené, elipsovité, 1?2 cm dlouhé bobule tzv. "Goji".

Zralé bobule se sbírají v období letního slunovratu a po sběru se suší zásadně ve stínu.

Kustovnice je považována za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, sílu a sexuální potenci. Dle starých čínských léčitelů kustovnice posiluje imunitní systém, zlepšuje zrak, chrání játra, zlepšuje krevní oběh a má kladný vliv na mnoho jiných orgánů (ledviny, plíce) a životních funkcí člověka.

Obsahové látky

Z hlediska obsahu vitaminů a nutričních látek jsou tyto plody zřejmě tím nejhodnotnějším ovocem na naší planetě. Obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků (zinek, železo, vápník, selen, fosfor atd.). Plody jsou bohatým zdrojem karotenoidů. Obsah betakarotenu je vyšší než u mrkve. Nechybí vitaminy C, B1, B2, B6, a E. Důležitý je obsah protizánětlivého betasisterolu a unikátní skupiny lycium polysacharidů, které odstraňují volné radikály.

Čím prospívá

  • Usušená kustovnice má tonizační účinky.
  • Kůra kořene se používá jako podpůrný prostředek při zvýšené teplotě, při kašli, krvi v moči, diabetu, hypertenzi, vředech a abscesech.
  • Účinné látky preventivně ochraňují jaterní buňky proti některým chemickým látkám, stimulují tvorbu červených a bílých krvinek a činnost střev.
  • Zlepšují metabolismus tuků.
  • Výrazně posiluje obranyschopnost organismu.
  • Posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění.

Kustovnice v kuchyni

Plody mají i v sušeném stavu světle červenou barvu ? díky vysokému obsahu karotenoidů. Jsou velké asi jako sušené rozinky, chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem. Pro tuto svoji příjemnou chuť se plody dají jíst i syrové. Můžeme jimi posypat a vylepšit rýžovou nebo krupičnou kaši, nebo je přidat do různých ovocných knedlíků a jablečného štrůdlu. Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávájí do cereálních směsí ke snídani. Skvělé je i přidávat kustovnici do ovocných koktejlů.

Ideální a zdraví prospěšná denní konzumace kustovnice čínské je 10 až 20 g.

Čaj: 2?3 čajové lžičky plodů smícháme se 3/4 litru vody, povaříme tři minuty a scedíme. Popíjíme v průběhu dne do 17. hodiny. Čaj můžeme lehce přisladit medem.

Náš tip: Rychlá ranní snídaně

Suroviny: 300 g obilné kaše, 4 lžíce kustovnice, 2 lžíce rozinek, 6 vlašských ořechů.

Příprava: Rozinky spaříme vodou a propláchneme i kustovnici. Vyloupané vlašské ořechy nasekáme na drobné kousky, vše dáme do mísy a přisypeme obilnou kaši. Zalijeme takovým množstvím vařící vody, aby se všechny složky dostatečně navlhčily. Přiklopíme a necháme stát 5 minut. Můžeme přisladit medem, třtinovou melasou, případně obohatit dalším sušeným či kompotovaným ovocem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: