Kumquat

Kumquat

Kumquat (lat. Fortunella Hindsii) patří mezi poměrně exotické ovoce, v Evropě se ve větší míře pěstuje pouze na řeckém Korfu.

Původ kumquatu

Toto ovoce je známé velmi dlouho, konkrétně od 12. století. První zmínky o kumquatu pocházejí z východní Asie, přesněji z Číny.

Rostlina

Vyskytuje se buď jako stálezelený keř nebo strom, dosahuje výšky až 3 m. Lze jej pěstovat i u nás, pokud mu zajistíme vhodné podmínky, které nejsou zase až tak náročné. V zimě by teplota neměla klesnout pod 10 °C Důležité je i přihnojování. V březnu rostlinu zastřihneme a můžeme se těšit na dlouhou dobu květů (květen až listopad). V této době také můžeme průběžně sklízet plody našeho snažení. V létě ocení vysokou vlhkost vzduchu, ale ne přemokření.

Plody

Plody kumquatu jsou nezvykle malé, měří v průměru okolo 3 centimetrů, mají oranžovo-žlutou barvu. Konzumuje se dužnina, ale také slupka. Semena ke konzumaci určena nejsou.

Obsahové látky

Kumquat je poměrně bohatý na vitamin C. Dále obsahuje velké množství draslíku a mědi. Je zásobárnou flavonoidů. Je vhodný pro děti, lze doporučit fyzicky se namáhajícím, starším a také lidem s oslabeným organismem.

Kumquat v kuchyni

Kumquat můžeme nakládat, nejčastěji se ale konzumuje čerstvý, a to i se slupkou. Díky výrazné vůni se nakrájená kolečka využívají k ozdobě koktejlů, kde na rozdíl od citronových plátků působí komquat drobně a exoticky. Aroma předurčuje komquat i k využití při grilování masa.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: