Kukuřice cukrová

Kukuřice cukrová

Kukuřice se pěstovala v Mexiku již 7 000 let př. n. l. Inkové a Mayové ji vyšlechtili do dnešní podoby. Cukrová kukuřice (Zea mays) je populární zejména v USA, ale také u nás získala oblibu od té doby, kdy jsou šlechtěny sladké odrůdy.

Ty nám v září a říjnu přinášejí tlusté palice, které jsou ve stadiu mléčné zralosti zvláště lahůdkové.

Každá rostlina má jen 1?3 palice, které jsou dlouhé, zlatožluté nebo bíložluté a jsou rovnoměrně osázeny zrny. Mezery mezi zrny jsou způsobeny nedostatečným opylením (opyluje se větrem), proto je sázíme vždy ve skupině.

Obsahové látky

Mladá zrna kukuřice obsahují sacharidy, bílkoviny, tuky. Kukuřice má poněkud vyšší energetickou hodnotu. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, fosforu a vápníku, hořčíku, dále železo, zinek, měď a mangan a nepatrně sodíku. Obsahuje tiamin (vitamín B1).

Čím kukuřice prospívá

  • Obsahuje také pektiny podporující zažívací proces a dobrý stav cév.
  • Tiaminem posílíme nervový systém, zlepšíme mozkovou činnost a zvýšíme schopnost koncentrace.
  • Kukuřice svým obsahem vitaminů pomáhá zlepšovat náladu, omlazuje buňky a podněcuje krvetvorbu.

Kukuřice v kuchyni

Výhodou je, že kukuřičné palice seženeme na trhu téměř celoročně, v čerstvé i mražené podobě. Konzumují se čerstvé palice, krátce povařené ve vodě a polité máslem, pečené, grilované. Oddělená zrna použijeme do salátů, zeleninových příloh, polévek nebo masových směsí. Kukuřice se také zpracovává na kukuřičnou mouku, škrob nebo krupici (polentu).

Čerstvá chutnají nejlépe, jsou sladká a aromatická. Skladováním se chuť rychle zhoršuje, při čemž se hroznový cukr v zrnech mění na škrob.

Co je popkorn

Popkorn je odrůda kukuřice (Zea mays everta), která má malé palice a malá zašpičaťelá nebo kulovitá zrna s tvrdým endospermem (vnitřní část semene), který při vysokých teplotách puká nebo se obrací díky náhlému uvolnění obsažené vlhkosti a vytváří bílé škrobnaté tvary mnohem větší než velikost původních zrn.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: