Křen selský

Křen selský

Křen selský (Armoracia rusticana) patří do čeledi rostlin brukvovitých. Je to mohutná trvalka, která dorůstá do výšky až 120 cm. Má silný, větvený kořen, který je kořením a zeleninou. Kořen je na povrchu žlutobílý, uvnitř bílý, dužnatý. Má charakteristicky ostrý pach a štiplavou chuť.

Obsahové látky

Křen obsahuje vitamin C, 75 % vody, z minerálů draslík a síru, uhlohydráty, bílkoviny.

Čím prospívá

  • Čistí organismus od hlenů a tím zprůchodňuje plíce a dutiny
  • křen povzbuzuje činnost žaludku a střev
  • zvyšuje vylučování trávicích enzymů
  • normalizuje složení střevní mikroflóry
  • zlepšuje látkovou přeměnu
  • zvyšuje odolnost organismu proti infekcím horních cest dýchacích.

Křen najde své uplatnění i při zevním použití v podobě známých křenových placek ? nastrouhaný křen se roznese na čistý kapesníček, zakryje gázou a po té přiloží na hruď, čímž se zmírňují dýchací problémy, kašle apod.

Pozor ve větším množství může dráždit ledviny a močový měchýř.

Křen v kuchyni

V kuchyni se využívá jak kořen, tak listy. Kořen nejčastěji strouhaný k pečenému, nebo vařenému masu, mladé listy pak do jarních salátů, polévek a do kvašených okurek.

Používá se k ochucení hořčice, majonéz a pomazánek. Přidává se do kysaného zelí, výborně doplňuje vejce natvrdo. Křen se konzervuje spolu s okurkami nebo řepou a přidává se do zeleninových směsí. Je tradiční českou přílohou k uzeninám. Můžeme ho se míchat se smetanou, ořechy, nebo pomeranči.

Při konzumaci křene je rovněž důležitá jeho úprava a způsob skladování. Jedná se o zeleninu, která velice ztrácí i pouhým usušením. Pokud chceme z křenu získávat prospěšné látky, pak je nutné jej používat pouze čerstvě nastrouhaný.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: