Kozí sýr

Kozí sýr

Největším výrobcem kozích sýrů je Francie, kde se vyrábí přibližně 400 druhů, dále jsou to Španělsko, Itálie, Švýcarsko nebo Nizozemsko.

Základním předpokladem pro výrobu kvalitních kozích sýrů jsou kozy a především jejich mléko. Kvalita a také množství kozího mléka závisí na kvalitě potravy. Když se kozy chovají venku a významnou součástí jejich jídelníčku je tráva s květinami a třeba horskými bylinami, na jejich mléce to je rozhodně poznat. Nejlepší mléko na výrobu kozího sýru je jarní a letní.

Kozí mléko má jiné složení tuků než kravské. Má nejblíže k mateřskému, proto je také lehce stravitelné. A všechny tyto pozitivní vlastnosti se přenášejí i do kozích sýrů.

Kozí sýry mají velkou výhodu, že se dají konzumovat ve všech stupních zralosti. Od delikátně jemných čerstvých až po pikantně suché a drobivé. Čerstvé kozí sýry bývají obvykle tzv. pur chèvres, tedy vyrobené výhradně z kozího mléka. Polotvrdé a tvrdé obsahují často i podíl kravského nebo ovčího mléka. Správný kozí sýr chutná lehce nasládle a mandlově.

Kozí sýr v kuchyni

Kozí sýr je ideální pro dochucování různými přísadami, může se také nakládat do oleje ochuceného bylinkami a kořením, ve kterém zůstane několik týdnů čerstvý. Sýr je určen k přímé spotřebě, jako příloha, při přípravě teplých pokrmů. Může se použít do salátových designů, na přípravu pikantních chlebíčků, k ovoci.

Mnoho lidí od konzumace kozích sýrů odrazuje jejich zvláštní vůně. Pokud se ale bude konzumovat sýr úplně čerstvý s maximálně dvoutýdenní dobou spotřeby, tedy bez konzervantů, je sladký a zcela neutrální.

Náš tip: Kozí sýr s broskví na toastu

Suroviny: 2 plátky tmavého toastového chleba - my jsme použili moskevský chléb, 1 broskev, několik plátků středně tvrdého kozího sýra, snítky čerstvého rozmarýnu na ozdobu.

Postup: Toasty orestujeme asi 3 minuty v toasteru. Omyjeme broskve a nakrájíme na půlměsíčky. Na orestované toasty klademe vrstvu broskvových půlměsíčků, na ni položíme plátky kozího sýra a dáme do trouby grilovat při 200 °C asi 8 minut. Sýr by se rozpeče a na povrchu mírně zhnědne. Hotové toasty ozdobíme snítkou rozmarýny.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: